De oude mannen van The Ipanemas brachten dit jaar hun allermooiste album uit. 'Samba Is Our Gift' is een album vol nieuwe op bossa en samba geïnspireerde songs met de sfeer van het legendarische 50er jaren Rio de Janiero. Denk aan de Buena Vista Social Club, maar dan van Brazilië.

In de jaren 50 en 60 ontdekte de wereld de fascinerende Braziliaanse klanken van de bossa nova. Een muziekstijl ontworpen door meester componist Antonio Carlos (Tom) Jobim die dreef op door ritmische maar relaxte jazz vermengd met samba.

Wereldhit

Met 'La Garota de Ipanema'('The Girl From Ipanema') scoorde hij, in samenwerking met tekstschrijver Vinicius de Moraes, een enorme wereldhit en bossa nova werd een herkenbaar muzikaal genre. Jobim en de Moraes schreven een hele trits aan songs die door de grote Braziliaanse zangers en zangeressen werden uitgevoerd.

Bij het wereldsucces werden deze natuurlijk ook door de grote Amerikaanse artiesten, zoals Frank Sinatra en Ella Fitzgerald, opgenomen. De meeste van deze songs werden opgenomen in de studio's van Rio de Janiero waar echte studio orkesten aanwezig waren.

Orkesten die alle artiesten moesten begeleiden. In het orkest van een van de grote studio's zaten ook drummer Wilson das Neves en gitarist Neco. Zij waren als muzikanten de mede grondleggers van de bossa nova.

The Ipanemas

Voor hun bijdrage aan het orkest kregen ze in 1964 de kans om voor Sony een album op te nemen. Ze verzonnen de naam The Ipanemas en maakten met vrienden het volledig instrumentale album 'Os Ipanemas'. Het album was muzikaal een succes maar vond het helaas het publiek maar mondjesmaat en stierf een roemloze dood.

Zowel das Neves als Neco kregen de ene na de andere mooie opname of tourklus aangeboden en vergaten het album. Totdat platenverzamelaar Joe Davis, toevallig ook eigenaar van het vermaarde Far Out Recordings uit Londen, laat jaren 90 hun eerste album te pakken kreeg en das Neves belde met de vraag of ze een nieuwe album voor hem wilden opnemen.

Das Neves vertelde Davis dat alleen hij van de originele Ipanemas nog leefden maar dat hij heel erg geïnteresseerd was. In 2001 verscheen 'The Return Of The Ipanemas', waarop Wilson das Neves de vocalen prachtig voor zijn rekening nam, en nimmer was een titel zo toepasselijk. De prachtige temperamentvolle muziek vond al snel een weg naar het publiek en een tweede album 'Afro Bossa' werd opgenomen.

Samba Is Our Gift

Ondertussen allebei in de 70, schrijven de mannen hun allermooiste songs, iets waar ze in de tijden van de orkesten nooit de kans voor kregen omdat ze songs van anderen moesten spelen. Met hun levenservaring, hun muzikale bagage en hun virtuoze muzikaliteit leidde dat het afgelopen jaar tot hun allerbeste album 'Samba Is Our Gift'.

Reeds vanaf opener 'Imperial' zit je volledig in de Brazilian mood. De temperamentvolle stem van das Neves, de heerlijk zwoele ritmes, die heerlijk aan oud Rio verwante strijkers, de blazers….

Muziek die je in elk jaargetijde een heel warm gevoel geeft en je blijft verbazen. Dan weer sterk ritmisch, verwant aan de Afrikaanse Noordelijk Braziliaanse roots samba van de zwarte working class. Dan weer loom swingend als de jet set in Rio. Het blijft zeer opzienbarend dat Neco en das Neves juist nu ze zoveel ouder zijn alleen maar mooiere songs gaan schrijven.

Beide mannen tourden met de diverse artiesten tot vorig jaar, toen Neco een gebroken arm opliep (die natuurlijk bij oudere mensen minder snel hersteld), nog volop. De geplande tour met The Ipanemas moest dus helaas (voor ons) ook uitgesteld worden. Dit jaar aan het einde van de zomer zal deze nu (hopelijk) gaan plaatsvinden.

(Far Out Recordings/Rough Trade)