De Amerikaanse Espers zijn voorlopers van de nu folk die de laatste jaren vanuit zowel Amerika als Engeland tot volle wasdom begint te komen. Hun album 'II' laat de band in volle glorie oude folk versmelten met psychedelische uitwaaierende gitaren.

Espers is in eerste instantie Greg Weeks, een meester componist en muzikant die in 2001 met het geweldige solo album 'Awake Like Sleep' grote indruk maakte en de nu folk op de kaart zette. Zijn aan Nick Drake verwante stijl verdiende dan ook alle respect denkbaar.

Debuut

In samenwerking met Meg Baird en Brooke Sietinsons begon hij vervolgens Espers. Gelijk met hun debuut in 2005 trokken ze grote aandacht. De combinatie van oude barok, de oude Britse folk waar Fairport Convention zo aan verknocht was en een vet psychedelische saus was dan ook niet te versmaden. Het bleek een van de meest opvallende debuutalbums van het jaar te zijn.

Met aandacht werd dus uitgekeken naar de optredens van de band die uiteindelijk op het Tegentonen festival en het (K-RAA-K)3 festival in Nederland plaatsvonden. De optredens, net als de nieuwe songs, werden erg goed ontvangen.

II

Op 'II' wordt de lijn van het debuut doorgetrokken naar een nog hoger niveau. De mix van barok en oude folk wordt zo mogelijk nog verder getild door psychedelica zoals vooral in het prijsnummer 'Mansfield And Cyclops' goed te horen is.

De song begint rustig met een prachtige melodie om daarna in een soort van zware hoosbui te ontsporen in een heerlijke neerslag van psychedelische gitaren om daarna weer op te klaren in die prachtige melodie. In het oude tijperk was de vinyl versie ideaal geweest. Het album lijkt opgedeeld in een 4 songs tellende A kant en een 3 sonsg tellende B kant, waarbij de sfeer van de songs steeds dicht bij elkaar ligt.

Zo lijkt de fraaie albumopener 'Dead Queen' bijna naadloos over te lopen in 'Widow's Weed', het andere hoogtepunt van het album. Om over de prachtige album afluiters 'Dead King' en 'Moon Occulus The Sun' nog maar te zwijgen. Laat jezelf vervoeren in de wereld die Espers voor ons hebben gecreeerd en geniet.