GRONINGEN - De binnenstad van Groningen staat volgende week in het teken van de uitverkochte muziekfestivals Noorderslag en Eurosonic. Op 11, 12 en 13 januari verzamelen duizenden muziekliefhebbers zich in het centrum van de stad om artiesten te zien optreden tijdens het Noorderslagweekend.

Eurosonic is het festival voor de meest veelbelovende muzikale talenten uit Europa. Op donderdag- en vrijdagavond spelen een kleine tweehonderd bands en artiesten in cafés, theaters en cultuurpodia in het centrum van Groningen. De drukke bezetting zorgt voor een festival vol dilemma's. Het programma is zo georganiseerd dat een bezoek aan één optreden automatisch betekent dat er zeven potentieel interessante bands worden gemist.

Focus

Lag de focus tijdens de vorige editie van Eurosonic nog op Duitsland, dit jaar gaat de aandacht van het festival vooral uit naar Italiaanse bands en acts. Dat betekent veel groen-wit-rode vlaggen in de binnenstad en optredens van bands als Mau Mau, Luca Bacchetti en Disco Drive.

Speciaal voor de lokale helden wordt Eurosonic dit jaar uitgebreid met GrunnSonic. Gronings talent krijgt hierin de kans zich te presenteren aan de aanwezige popscene, waaronder professionele bezoekers uit de Europese muziekindustrie. Bands die tijdens GrunnSonic optreden zijn onder meer rapformatie Element 5, funkband Dirty Loveletters en skagroep ADHD Spietmobiel.

Ilse DeLange

Op zaterdag staat cultuurcentrum Oosterpoort volledig in het teken van Noorderslag. Op negen podia treden bijna vijftig grote namen op uit de Nederlandse popmuziek, waaronder Ilse DeLange, Alamo Race Track, Kubus en Postman. Eerder werd al bekend dat de winnaars van de Essent Awards 2006 - Dennis, Dicecream, Delain, El Pino & The Volunteers en Room Eleven - op het festival staan.

Popprijs

Zoals elk jaar wordt op Noorderslag ook de winnaar van de Popprijs bekendgemaakt. Dat is de prijs voor de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar won gothic rockband Within Temptation het bedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. Het jaar ervoor was rapper Ali B. de gelukkige.

Uitverkocht

Noorderslag was al voor de kerst uitverkocht. Het Nederlandse festival blijkt daarmee iets populairder dan Eurosonic, dat de laatste kaarten rond de jaarwisseling kwijtraakte.