Held Bonnie Prince Billy verraste ons in 2006 ook weer met een prachtig album vol nieuw werk. Het nieuwe meesterwerk 'The Letting Go' bleek een album vol fraai desolate songs in de volslagen eigen stijl van Bonnie Prince Billy.

Will Oldham, de eigenlijke naam van Bonnie Prince Billy, is zonder twijfel een van de allergrootste en belangwekkendste singer songwriters van de afgelopen tien jaar. Met een onstuitbare geldingsdrang schreef hij de songs die hij eerst als Palace, Palace Songs, Palace Brothers en later onder zijn eigen naam uitbracht voordat hij eind jaren 90 zijn alias Bonnie Prince Billy introduceerde. Om in 1999 met 'I See Darkness' , zijn 2de BPB album, gelijk maar een klassieker te maken.

Verwachtingen

Met de in 2001 uitgebrachte 'Ease Down The Road' en het uit 2003 stammende 'Master And Everyone' werden daarna alle verwachtingen ingelost. In samenwerking met Matt Sweeney (ex Chavez en Zwan (Billy Corgan)) maakte hij daarna het opvallende 'Superwolf' album. En een album van opnieuw opgenomen Palace songs bracht hij uit onder de titel 'Bonnie 'Prince' Billy Sings Greatest Palace Music'. Ook nog een live album 'Summer In The Southeast' volgde. Maar het wachten was natuurlijk op een echt album vol nieuw materiaal.

Meesterwerk

'The Letting Go' verscheen in het najaar van dit jaar en gelijk bij het openingsnummer 'Love Comes To Me' was duidelijk dat we hier met een nieuw meesterwerk van de meester te maken hadden. De fraai gearrangeerde strijkers als toevoeging op zijn emotievolle songs bleek de juiste stap.

Ook de rol van zangeres Dawn McCarthey is, meer dan ooit, prominent. Haar hemelse vocalen sluiten, meer dan ooit, prachtig aan op die van Oldham en maken de songs nog rijker.

Teksten

Maar natuurlijk zijn het de songs, die behoren tot de beste die Oldham ooit schreef, die het album zo geweldig maken. Niet alleen de melodieën zijn prachtig melancholiek, de fraaie teksten sluiten daar perfect op aan. Luister bijvoorbeeld naar het prachtige 'Cursed Sleep' en verwonder je. Nog nooit kwam een artiest zo dicht in de sfeer van de legendarische Nick Drake.

Opgenomen in IJsland onder de bezielende leiding van Valgeir Sigurosson biedt 'The Letting Go' songs die je reeds na een keer luisteren zo na aan het hart liggen dat deze je nimmer zullen loslaten. (Domino/Munich)