Dat Excelsior Recordings, het meest interessante gitaarlabel van ons land, maar mooie albums uit blijft brengen weten we nu wel. Met 'Molten City' van het Rotterdamse El Pino And The Volunteers brachten ze dit jaar weer zo'n veelbelovende band onder de aandacht.

'Molten City' kwam voor mij als een volslagen verrassing (Ik had dus overduidelijk de eerste EP 'Cougar' gemist). Niet eerder in Nederland is er een band geweest die met zoveel schijnbaar gemak Americana from the lowlands (of hoe gaan we dit in godsnaam noemen?) wist te maken.

debuut

Prachtige songs die allen gearrangeerd met een uitgebreid arsenaal aan instrumenten de juiste snaar weten te raken. Sterk beïnvloed door bands als Wilco, Jayhawks, Blue Mountain en The Sadies brengen de 12 songs op het album een ware schatkamer aan emoties teweeg die in fijne melodieën zijn verwerkt en met de juiste nuances worden gespeeld. En immer op het juiste moment de juiste power meekrijgen. Daarnaast beschikt de band over die perfecte meerstemmige zang die de songs nog rijker maken.

Songs als 'On The Radio', album opener 'Sodium Soaked Streets', 'Heads Or Tails' (een perfecte radiohit dunkt mij…) en het fraaie 'Antwerp' schieten er dan gelijk uit, zonder de andere songs natuurlijk te kort te doen. Ik heb me er dit jaar heel erg over verbaast dat deze geweldige band nog steeds niet wordt gezien als een van die Benelux bands die er echt toe doen. 'Molten City' is een eerste prachtige kennismaking met een band die het heel erg verdient dit namelijk wel te zijn!

Punk en country

Grappig is natuurlijk om te weten dat zowel El Pino als de andere leden van de band voorheen in (garage) rock en punkbands speelden. Op een half jaar studietrip in Canada ontdekte El Pino, via daar gemaakte vrienden, de country en de alternatieve country (lees:americana) in het bijzonder.

Terug in Rotterdam formeerde hij El Pino and the Volunteers om zijn nieuwe songs vorm te doen geven. Een eerste uitgave van deze songs, nadat ze live reeds optimaal waren uitgeprobeerd, kwam in de vorm van de 'Cougar EP' (uitgebracht door Stardumb Records) voordat platenlabel Excelsior de band op Noorderslag zag spelen en een deal werd gemaakt.

(Excelsior/V2)