Waar de rest van het Nederlandse journaille dit jaar Razorlight, (…natuurlijk naast Artic Monkeys) heeft omarmd als grote revelatie van dit jaar was de opmars van Snow Patrol nog overweldigender. De band brak 2 jaar geleden door met het fraaie 'Final Straw' maar maakte dit jaar met 'Eyes Open' een nog beter album en veroverde daarmee de wereld.

Zanger/gitarist/componist Gary Lightbody en Marc McClelland (bas en keyboards) begonnen zo'n 10 jaar geleden in het Schotse Dundee Snow Patrol na vanuit Noord Ierland te zijn verhuist om te studeren.

Al snel versterkt met drummer Jonnie Quinn overtuigd de band met live optredens platenlabel Jeepster en maakt de opvallende albums 'Songs For Polar Bears' en 'When It's All Over We Still Have To Clear Up' voordat ze opgemerkt werden door het aan Universal gelieerde Fiction Records.

Budget

Met een groter budget, en een extra gitarist in de vorm van Natham Connely, wordt het album 'Final Straw' gemaakt en ineens valt alles op zijn plek. De zeer overtuigende singles 'Spitting Times' en 'Run' doen het voorwerk en ineens is Snow Patrol een hotte band die miljoenen albums verkoopt.

Gezegend met de juiste uit de klei getrokken mentaliteit gaat de band niet naast haar schoenen lopen maar geeft energieke, enthousiaste optredens waarbij ze hun publiek nog meer overtuigen. Natuurlijk is er dan een enorme druk om het succesvolle album te toppen maar het is de band gelukt om dat met 'Eyes Open' te doen. Met meer introspectiever songs en een nog meer uitgebalanceerde en gevarieerder geluid.

Top 5

De rocksongs, zoals album opener 'You're All I Have', 'Hands Open' en het energieke 'Headlights On Dark Roads' staan al als een huis. Maar ook een perfecte single, essentieel voor een succesvol album, ontbreekt niet. Het geweldige 'Chasing Cars' veroverd eerst Engeland, dan Europa en daarna de rest van de wereld. In de States haalt de single de top 5 wat door een Britse band in 13 jaar niet meer is geflikt!

Maar het album heeft veel meer dan dat. Het fraaie duet, met een perfect gekozen Martha Wainwright, 'Set The Fire To The Third Bar' geeft het album de juiste warmte, het fantastisch opbouwende titelnummer is de juiste epische song en knalt heerlijk de speakers uit en album afsluiter 'The Finish Line' heeft dat fijne mystieke wat alleen grote albums hebben. In totaal 11 songs die helemaal raak zijn maakt 'Eyes Open' tot een erg fijn album.

(Fiction/Universal)