In een jaar met geen echt grote stoner releases kwam, zag en overwon het Australische Peeping Tom. Een briljant debuut wat al in 2004 werd opgenomen maar pas dit jaar Europa bereikte. Krachtig vloeiende gitaarriffs, traag swingende drums en bas en een heerlijk mystieke stem on top.

Een eerste kennismaking met de band kwam eerder in 2004 met de 4 track EP 'Sav Rocker' waarop de uit Melbourne afkomstige band hun glorieuze stoner rock (trage Black Sabbath riffs vergezeld van krachtig swingende ritmes) in volle glorie liet horen. Bij gebrek aan een belangstellende platenmaatschappij had de band besloten de opnamen zelf op te nemen en uit te brengen.

Stonerrock

Voor een recensie verstuurd naar het vermaarde Amerikaanse www.Stonerrock.com viel de band, binnen het zeer grote aanbod, en met een sound die (de eerder genoemde) Black Sabbath aan Led Zeppelin en ZZ Top verbind, echter gelijk zo op dat er met veel belangstelling werd uitgekeken naar een echte langspeler van de band. Toen het debuut, simpelweg 'Peeping Tom' genaamd, opgenomen in 2004 en pas in 2005 goed verkrijgbaar uitkwam bleek het de relevatie van het jaar. Nu wij in 2006 met distributie in Europa ook kennis konden maken met de band bleken alle verhalen over de band bewaarheid.

Krachtige rockexplosie

De door gitaristen Adam Winzer en Gerasimos Grammenes met blues en rock gedreven trage riffs hakken er dan ook goed in. En de rhythm sectie van Cameron Cairnes en Joshua Waddell blijkt de exact juiste basis voor die overdonderende gitaarerupties en riffs te zijn.

Daarnaast zijn de songs dan ook nog eens zo goed opgenomen dat ze supervet door de speakers knallen. Vanaf de gedragen klanken van albumopener 'At The Gates' weet je dat het goed zit met dit album. Of luister naar het majestueuze 'Auxiliary Priest' en je bent verkocht. Met in totaal 8 songs met hetzelfde hoge niveau kunnen we gelijk aangeven dat dit een van de meest belangwekkende rock releases van het jaar is! Bizar genoeg liep het gros van de Nederlandse pers achter het nieuwe (gelijknamige) project (*) van Mike Patton aan en gaf dit album geen kans.

Een kans voor open doel want dit album is het ultieme rockdebuut van dit jaar!

* Oud Faith No More frontman/zanger Mike Patton is een beetje een azijnpisser geworden. Toen hij hoorde over deze geweldige Australische band en hij zijn nieuwe project dezelfde naam had gegeven begon hij de Australische band te dreigen naar de rechter te stappen omdat zij de naam gejat zouden hebben…

(Undertow Recordings/Munich)