Het succes voor The Knife had een zeer bijzondere voorbode: de versie die singer/songwriter van hun oude single Heartbeats maakte, werd dankzij de Sony-commercial met de befaamde stuiterballen een hit.

Een paar maanden later kwam The Knife met hun nieuwe album Silent Shout. Op dit album heeft het duo, dat bestaat uit de Zweedse broer en zus Karin en Olof Dreijer, hun unieke geluid geperfectioneerd.

Techno

Het resultaat is een album dat een zeer duistere en melancholieke sfeer uitademt. De elektronische muziek heeft veel raakvlakken met techno, maar is nergens echt dansbaar. Silent Shout is een echte luisterplaat, waarbij de cryptische teksten het duistere gevoel alleen maar versterken.

Het allerknapste van dit album is het feit dat werkelijk niets anders zo klinkt als The Knife. De band heeft een volstrekt eigen geluid ontwikkelt, waarbij de samenwerking tussen de ijle zang van Karin en de kristalheldere productie van haar broer voor een heel bijzondere wisselwerking zorgen.

Vocalen

Waar de nummers nu precies over gaan is niet helemaal duidelijk, de Scandinavische tongval en de bewerkte vocalen maken de teksten niet echt verstaanbaar, maar met het beetje dat de luisteraar oppikt versterkt het unheimische gevoel. Zo zingt Karin in Forest Families "They said we had a communist in the family, I had to wear a mask". De dreigende synthesizerpartijen maken het allemaal nog duisterder.

Ook in het dagelijks leven doen de leden van The Knife alles op geheel eigen wijze. Voor de releases van hun muziek werd een eigen label opgericht en op publiciteitsfoto's dragen de bandleden een masker. Ook optredens van The Knife zijn verre van alledaags te noemen.

Optredens

Tot voor kort deed de band helemaal niet aan optredens, maar sinds dit jaar hebben ze ook hieraan een geheel eigen draai gegeven: tussen twee videoschermen in, waarvan de eerste doorschijnend is, staat de band geheel in het donker terwijl de diepe bassen van vier kanten tegelijk op de bezoeker afknallen. Een passende show voor zo'n duistere en ongrijpbare, maar vooral unieke band.