Met het vijfde deel uit de American Recordings-serie zijn we aangekomen bij het allerlaatste album van de countryster. American V-A Hundred Highways is een prachtige afsluiter van een indrukwekkende serie albums.

Voor wie het nog niet wist: samen met producer Rick Rubin blies Johnny Cash op zijn oude dag met verve nieuwe leven in zijn carrière. Rubin was voor zijn samenwerking vooral bekend vanwege zijn producerswerk voor voornamelijk rapacts en metalbands, maar samen met Cash maakte hij een serie van de mooiste countryalbums ooit.

Deel vijf van deze serie verscheen zo'n drie jaar na het overlijden van Johnny Cash en laat de allerlaatste opnamen uit zijn leven horen. Het schijnt dat enkele nummers opgenomen zijn terwijl Cash al het bed moest houden Ondanks dat hij wist dat hij niet lang meer te leven had, wilde hij tot op het laatste moment muziek blijven maken.

Stem

Dit gegeven maken de nummers op het album des te indrukwekkender. Je hoort dat de stem van de zanger niet meer in topvorm is, maar juist het breekbare zorgt ervoor dat de nummers je kippenvel bezorgen .

Ook dit album bestaat, net als de voorgaande vier delen, uit een combinatie van covers, bewerkingen van oude Cash-nummers en nieuw materiaal. Een van die nieuwe nummers is het meeslepende Like The 309, het allerlaatste nummer dat Johnny Cash zou schrijven.

Hiermee is de cirkel rond, want ook het allereerste nummer dat hij schreef ging over een trein. Andere hoogtepunten zijn de Glen Campbell-cover If You Could Read My Mind, waarin de breekbare stem van de oude Cash op zijn indrukwekkendst klinkt en het ritmisch bezwerende God's Gonna Cut You Down.

De Dood

Juist omdat je weet dat de dood Cash op de hielen zit, krijgt ieder nummer een bijzonder lading mee. American V is niet het beste album uit de serie, maar behoort wel degelijk tot de beste platen van dit jaar.

De videoclip van God's Gonna Cut You Down, waarin een groot aantal beroemdheden eer betonen aan Johnny Cash is hier te zien.