In de laatste week van het jaar blikken we op NU.nl terug op de albums die behoren tot de muzikale hoogtepunten van 2006. In dat rijtje hoort absoluut de plaat van Midlake.

Met The Trials Of Van Occupanther zorgde het Texaanse vijftal ervoor dat ze hun baan aan de lopende band op konden zeggen.

Pas toen de eerste kritieken van dit album in de pers verschenen, durfde men het aan om de reguliere baan op te zeggen en zich voor de volle honderd procent op de muziek te storten. Een paar jaar eerder bracht Midlake al een erg mooi debuutalbum uit, maar op de een of andere manier wist deze plaat nooit een groot publiek te bereiken.

Bij The Trials Of Van Occupanther ging dat vanaf het begin al meteen anders. En geheel terecht, want het is een van de allermooiste albums van het jaar, misschien wel het allermooiste.

Fleetwood Mac

De klassieke popmuziek doet bij beluistering veel namen in je opkomen. De arrangementen doen op enkele nummers sterk aan Fleetwood Mac denken, terwijl de zang regelmatig op die van Rufus Wainwright lijkt. Vooral in Roscoe, het mooiste nummer van het album, is dit goed terug te horen. Origineel is het dus allemaal niet, maar wel vreselijk mooi.

Het is bijvoorbeeld niet te horen of dit album gisteren gemaakt is of dertig jaar geleden en waarschijnlijk gaat deze theorie over dertig jaar nog steeds op.

Verhaal

Wat wel origineel is, is het verhaal op het album. Een aantal nummers gaan over de excentrieke kluizenaar met de bijzondere naam Van Occupanther. Deze naam is ooit ontstaan tijdens een spelletje dat de mannen van Midlake vaak speelden tijdens de lange reizen als men van een optreden weer naar huis reden. Het ging dan om wie de raarste naam kon bedenken. Op een nacht kwam daar opeens Van Occupanther uit, deze naam vond men zo cool de band besloot een album aan hem te wijden. Het resultaat is voor veel mensen de grootste muzikale verrassing van het jaar.