AMSTERDAM - Marco Borsato is met het nummer 'Rood' de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000. Hij staat op de zeventiende plaats in de lijst van Radio 2. Om middernacht werd het eerste nummer uit de lijst, 'What can I say' van zanger Boz Scaggs, gedraaid.

De dj's van de zender gaan de komende dagen 24 uur per dag door met de lijst, om met de jaarwisseling te eindigen.

Dit jaar bracht een recordaantal mensen een stem uit voor de Top 2000: 1,9 miljoen. Volgens onderzoek van de Afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep zijn 9,2 miljoen Nederlanders van plan naar de Top 2000 te luisteren, zo liet Radio 2 eerder weten.

Bohemian rhapsody

Op de eerste plaats van de lijst, die eerder op de site van Radio 2 en in verschillende kranten geplaatst is, staat Queen met 'Bohemian rhapsody'. Vorig jaar voerde Boudewijn de Groot de lijst nog aan, maar dit jaar moet hij genoegen nemen met een tweede plaats met 'Avond'. Op drie staan de Eagles met 'Hotel California'.

De Top 2000 werd in 1999 voor het eerst uitgezonden, ter gelegenheid van het millennium. Van 1999 tot 2004 stond Queen steevast op de eerste plaats met 'Bohemian rhapsody'. Verschillende zenders zijn in de afgelopen jaren met vergelijkbare lijsten gekomen.

Lijstje

Radio 2-zendercoördinator Kees Toering is trots op het initiatief van zijn zender. "Het is veel meer dan 'een lijstje', het is de lijst der lijsten", zei hij dinsdag op Radio 1. Volgens Toering is de Top 2000 uitgegroeid tot een groot multimediaal 'eindejaarsevenement'.

Aan de Top 2000 zijn televisieprogramma's als de Top 2000 a Go-Go en diverse internetsites gekoppeld. De televisieshow wordt uitgezonden door de NPS en gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met het Top 2000 In Concert.