AMSTERDAM - Er was de laatste tijd al veel over gezegd en geschreven, maar nu is het dus definitief: de Newyears Special van het populaire technofeest Awakenings is op last van het Amsterdamse stadsdeel Noord afgelast.

De onderhandelingen tussen de organisator van het feest en het stadsdeel zaten zo vast, dat gisteren de bestuursrechter zich over de zaak boog. Ondanks een hoop kritische vragen van zijn kant, kreeg het stadsdeel uiteindelijk gelijk.

De aanleiding van deze zaak was het feit dat het bestuur van Noord niet genoeg politie kon mobiliseren om “de veiligheid te kunnen garanderen”, maar op voorgaande Nieuwjaarsedities van Awakenings verliep het feest zonder al te veel politie-inzet altijd zonder noemenswaardige problemen.

Politiemacht

Tijdens de laatste reguliere edities van het feest, was er echter steeds een zeer grote politiemacht op te been om de bezoekers uitvoerig te controleren op het bezit van harddrugs.

Volgens veel vaste bezoekers van het feest moet hierin ook de reden voor de afgelasting gezocht worden. Het stadsdeel blijft vasthouden aan zaken met betrekking tot brandveiligheid en geluidsoverlast. Awakenings laat het daarom niet zomaar hierbij zitten en is van plan een “forse schadeclaim” bij Amsterdam Noord in te dienen.

Mensen die al reeds een kaartje hadden gekocht kunnen als tegemoetkoming gratis naar de eerstvolgende editie van het feest op 26 en 27 januari. Op de eerste Awakenings van jubileumjaar 2007 (het feest bestaat dan 10 jaar) draaien ondermeer Adam Beyer, Echoplex en Bart Skils.