AMSTERDAM - Niet alle fans van Morrissey hebben zijn concert woensdagavond in de Heineken Music Hall in Amsterdam zonder kleerscheuren doorstaan. Toen de Britse zanger na ruim een uur zijn overhemd in het publiek gooide, ontstonden vooraan enkele schermutselingen.

Het shirt was zo in trek, dat een enkeling een klap uitdeelde om het stuk katoen in zijn bezit te krijgen. Door ingrijpen van de veiligheidsmensen liep het niet uit de hand en kon de artiest uit Manchester zijn show zonder problemen voorzetten.

Morrissey stond dit jaar twee keer eerder op de planken in Nederland. In april was hij al eens in de Heineken Music Hall en in juni debuteerde hij op Pinkpop. De lof die de voormalig frontman van The Smiths daarvoor van critici kreeg toegezwaaid, had niet tot gevolg dat zijn derde show in Nederland dit jaar was uitverkocht. Integendeel: niet meer dan 2200 van de 5500 toegangsbewijzen gingen over de toonbank.

Icoon

Dat bewijst dat de 47-jarige muzikant het in Nederland moet hebben van een beperkte schare trouwe fans, terwijl hij in eigen land op handen wordt gedragen. Zaterdag werd hij door de kijkers van de BBC nog gekozen als het op één na grootste levende icoon van Engeland. Alleen televisielegende David Attenborough kreeg meer stemmen. Collega-muzikanten als Paul McCartney en David Bowie eindigden achter hem.

Overhemd

Ondanks de lege plekken achter in de Amsterdamse zaal ging Morrissey letterlijk door de knieën voor zijn publiek. Hij wisselde hits als 'Panic', 'Irish blood, English heart' en 'Everyday is like sunday' af met materiaal van zijn in april verschenen album 'Ringleader of the tormentors'. Na 'Let me kiss you', het vijftiende liedje van de avond, vond Morrissey het tijd om het publiek te trakteren op zijn overhemd.

Toetje

Na ruim anderhalf uur sloot de zanger zijn optreden af met 'Don't make fun of daddy's voice'. Als toetje gooide hij nog maar eens een shirt in het publiek. Terwijl het lichtblauwe hemd via de wet van de sterksten werd verdeeld, verdween Morrissey in de coulissen.

Vrijdag en zaterdag sluit hij het jaar af met optredens in zijn thuishaven Manchester. Voor die concerten is het ongetwijfeld een stuk lastiger om een kaartje te bemachtigen.