Achter deze intrigerende titel gaat een uniek project van de Friese Groninger Meindert Talma schuil. Samen met zijn Negroes sloot hij zich op in een verlaten kerkje op de hei om daar oude folksongs te bewerken.

Deze folksongs zijn allen afkomstig van een box vol opnamen die muziekpionier Harry Smith tussen 1927 en 1932 op het Amerikaanse platteland maakte. Deze box met de naam 'Anthology of American Folk Music' is voor veel muzikanten al jaren een grote inspiratiebron. In 2005 vond er in Paradiso een festival plaats waar Harry Smith werd geëerd. Programmeur Jan Hiddink vroeg hiervoor aan Meindert Talma of hij een aantal Nederlandse bewerkingen wilde maken. Alle negen bewerkingen zijn nu verschenen op dit album.

Betrokken

Omdat de verhalen achter de liedjes erg interessant zijn en je daardoor nog beter begrijpt wat er word verteld, staan op de cd naast de negen liedjes ook nog negen tracks waarin Talma de tekst introduceert. Hierdoor raakt de luisteraar nog meer betrokken bij de plaat.

Als je aan het begin Talma hoort vertellen over een moord op een Amerikaanse president, is de interesse meteen gewekt. Vervolgens komt daarna meteen een lied waarin de moordenaar van die President als de ik-persoon fungeert.

Locatie

En zo volgen er nog acht liedjes vol kommer, kwel en Godvrezendheid. Om dat laatste punt mooi te verwerken op dit album koos Talma een zeer bijzondere locatie voor de opnamen hiervan.

In het buurtschap Luchtenveld in de buurt van Drachtstercompagnie staat een klein kerkje met de naam Jezus Leeft. In 1928 was deze kerk gebouwd door de oprichters van de Vrije Evangelische Broedergemeente der Hernhutters. Toen oprichter Berend Overdijk in 1977 overleed, zette zoon Jan zijn werk voort. Alleen kwam er toen al jaren niemand meer naar de kerkdiensten in Jezus Leeft. Desondanks verzorgde Jan tot zijn dood in 1997 nog iedere zondagochtend de dienst, waarbij hij dus zelf de enige aanwezige was.

Liefde

Deze setting is de perfecte locatie voor dit album gebleken, als je als luisteraar de achterliggende verhalen van zowel de Amerikaanse componisten als de Friese opnamelocatie kent gaat dit album alleen maar meer groeien. Door alles zo zorgvuldig aan te pakken straalt de liefde van Talma voor de muziek gewoonweg van de plaat af. Als Nick Cave en Johnny Cash in Friesland waren geboren, had hun muziek waarschijnlijk zo geklonken.