AMSTERDAM - Organist Matthew Fisher krijgt een deel van de opbrengst van de jaren zestig-hit 'A whiter shade of pale'. Dat heeft een Britse rechter woensdag bepaald.

Het voormalige lid van de band Procol Harum, die bekend is van het nummer, krijgt veertig procent van het auteursrecht toegewezen omdat hij volgens de rechter een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming ervan.

Fisher had een zaak aangespannen tegen de zanger van het lied, Gary Brooker, en platenmaatschappij Onward Music. Hij beweert dat het nummer door hem en tekstschrijver Keith Read is gemaakt voor hij in 1967 lid werd van Procol Harum.

Advocaat

Toch behoudt Brooker het grootste deel van het auteursrecht. Zijn advocaat vindt het bizar dat Fisher vier decennia nadat 'A whiter shade of pale' een hit werd opeens beweert dat hij een deel ervan heeft geschreven. Alleen al daarom zou de claim niet moeten worden toegekend, vindt hij.

Fisher verliet de band in 1969 en is tegenwoordig computerprogrammeur. 'A whiter shade of pale' staat op nummer 57 in de lijst van de vijfhonderd beste nummers aller tijden van het muziektijdschrift Rolling Stone.