Naast bands als Echo & The Bunnymen, The Sound en The Teardrop Explodes waren The Comsat Angels ook zo'n ongrijpbare band gedurende de begin jaren 80.

Na een uitstekende en veelbelovende start sneeuwde de band in het veranderende muzieklandschap helaas onder en besloot er in 1995 helemaal mee te stoppen. Met een re-issue in 2 delen (eind januari komt de rest) krijgen de ware schoonheid van hun songs een mooie tweede kans.

Vorm

Afkomstig uit Sheffield, eind jaren 70/begin jaren 80 een ware goudmijn voor de muziekindustrie, traden Stephen Fellows, Andy Peake, Kevin Bacon en Mik Glaisher eerst onder de naam The Skylids en Radio Earth op om daarna onder de naam The Comsat Angels hun ware vorm te vinden.

De geweldige eerste tracks die onder de titel 'The Red Planet EP' op het kleine Junta label verschenen maakten zoveel indruk dat majorlabel Polydor gelijk een 3 album deal aanbood. Met het debuutalbum 'Waiting For A Miracle' werd gelijk duidelijk dat de band heel veel in z'n mars had. De onheilspellende songs, de uitwaaierende gitaren van Fellows (waarvan iedereen altijd zegt dat hij The Edge van U2 beïnvloed heeft), de scherpe grauwe stadsteksten, bleken de juiste combinatie in de juiste tijd.

Donkere sfeer

Het album werd door NME, opstandig als altijd, gelijk maar het beste debuutalbum aller tijden genoemd. Met het tweede album 'Sleep No More' werd dat eerste album zelfs getopt. De onmiskenbare donkere sfeer werd wederom raak getroffen in uitstekende songs maar de lagen in de songs bleken nog meer ondoorgrondelijk.

De legende wil dat de drumpartijen in een liftschacht werden opgenomen om het donkere geluid te creëren die zo goed bij de songs paste. Het album is zonder twijfel een van de mijlpalen onder de New Wave stroming te noemen.

Licht

Met het daarop volgende album 'Fiction' kwam de band uit het donker langzaamaan het licht in. Met het gloedvolle 'After The Rain' als prachtige binnenkomer kreeg de meer melodieuze kant van de band een kans boven te komen.

Hoewel het album door de pers, in een tijd waarin alles nog lekker donker moest zijn, wisselend werd ontvangen tourde de band met succes door Amerika en meer nog dan in het eigen Engeland werd de band in Europa (en vooral Nederland) met veel liefde opgenomen. Toch bleven de verkopen van hun albums achter bij de verwachtingen die door Polydor waren opgesteld.

Commerciëler

Het via nieuw platenlabel Jive uitgebrachte album 'Land' markeerde het echte einde van de donkere Comsat Angels. Onder productie van OMD producer Mike Howlett nam de band een trits aan melodieuze songs die commerciëler klonken dan alles wat ze daarvoor hadden gemaakt. Ver van waar de band ooit mee was begonnen maar zeker niet zo slecht als heel veel mensen toen zeiden. (songs als 'Will You Stay Tonight' en 'Independence Day' staan nog altijd fier overeind).

Waiting On A Miracle:

Sleep No More:

Fiction: