Er is geen artiest waar in 2006 zoveel werd geschreven als Pete Doherty. Het ging in de berichten echter bar weinig over zijn muziek, maar meer over zijn fratsen als hardnekkige junk. Met een nieuw contract bij EMI en deze EP neemt hij muzikaal revanche.

Dat nieuwe contract kwam nadat het vorige label van Doherty hem en zijn band Babyshambles aan de kant zette vanwege het feit dat de muzikant langzaamaan veranderde in een onbetrouwbare junk. De kranten hebben het laatste jaar vol gestaan met de perikelen van Pete en zijn vriendin Kate Moss. Een hoop mensen weten niet eens hoe Pete's muziek klinkt, maar kennen alleen zijn twijfelachtige reputatie.

Muzikant

Dat is jammer, want Pete Doherty is een geweldige muzikant en een briljant liedjesschrijver. Luister maar eens naar de albums van de band waarin hij beroemd werd: The Libertines. Helaas viel deze band uit elkaar door het excessieve drugsgebruik van enkele bandleden. Doherty bleef wel altijd muziek maken en onder de naam Babyshambles ging hij verder.

De eerste paar singles waren van een kwaliteit die men toen nog van Doherty verwachtte, maar het daaropvolgende album 'Down in Albion' was voor veel mensen een beproeving. Dat het tegelijkertijd privé ook slecht ging met Doherty is intussen alom bekend.

Hoop

EMI besloot de gok toch te wagen en gunde de muzikant een nieuwe kans en die greep hij met beide handen aan. Het resultaat is een vijftal nummers die tot de beste horen die Doherty in lange tijd schreef. Het typerende geluid dat we nog kennen van The Libertines is weer terug en dat geeft goede hoop voor de toekomst.

Vijf nummers is natuurlijk niet veel, maar voor de liefhebber van de betere Britse indierock is het een geschenk uit de hemel. Hopelijk is dit alles een mooie belofte voor de toekomst. Al weet je zoiets natuurlijk nooit bij een muzikant die zo worstelt met zijn verslaving.