Terwijl de mannen van Metallica samen met producer Rick Rubin in de studio zitten, komt er voor de fans een leuk kerstcadeautje: een dvd met alle videoclips. Hierop zijn (bijna) alle hits te zien en horen in prachtig 5.1 surround.

Er was een tijd dat Metallica een zeer eigenwijze band was, men vond het niet nodig om videoclips te maken. De fans moesten het doen met de albums en de liveshows. Dat speelde zich allemaal in de jaren 80, toen een band zich dat nog kon veroorloven.

Aanklacht

Voor de single 'One' gingen de rockers toch overstag, maar pakten het wel op een geheel eigen manier aan. Het resultaat was ruim zeven minuten durende aanklacht tegen oorlog en geweld. Niet veel clipstations waagden zich aan deze video, maar de videoband '2 of One' met daarop de clip en een korte introductie vonden gretig aftrek bij de fans.

Met deze video gaat de dvd dan ook van start, om daarna meteen met alle clips van het legendarische 'Black Album' te komen. De combinatie van een paar van de meest klassieke rocksongs ooit en het prachtige opgepoetste geluid in 5.1 surround is werkelijk om je vingers bij af te likken.

Crisis

Helaas raakte Metallica na het succesvolle 'Black Album' in een artistieke vormcrisis. De beukende trashmetal waarmee de band ooit furore maakte, werd ingeruild voor een braver geluid. Dit leverde een handvol singles op die erg flets afsteken bij de rest van het Metallica-repertoire. Bij het zien van al die nummers die geen hit zijn geworden, verlang je al snel naar de echte Metallica-krakers als 'Master of Puppets' en 'Battery'.

In 2003 zette de band de eerste stap naar een revanche. Na lange sessies van de band bij een psychiater (die te zien zijn in de geniale documentaire 'Some Kind Of Monster'), vertaalde zanger en componist James Hetfield een hoop frustraties naar het album 'St. Anger'.

Raar

De eerste single van dit album is de titeltrack en de bijbehorende clip werd geschoten in beruchte San Quentin-gevangenis. Het nummer beukte en gromde weer als vanouds, alleen was de geluidsmix op 'St Anger' zeer discutabel. Vooral de drums klinken raar en op deze dvd is dat nog beter te horen. Maar nu men samenwerkt met producer Rick Rubin, moet ook dat goed gaan komen.

Door alle hits is deze dvd geschikt voor iedereen die iets heeft met de muziek van Metallica, uit welke periode dan ook en aangezien de band deze zomer nog het Gelredome uitverkocht zullen dat best veel mensen zijn.