Afgelopen week verscheen er op NU.nl reeds een zeer positieve recensie van het zeer opvallende debuutalbum 'Introducing' van de uit Boston afkomstige jazz zangeres Robin McKelle. Dat ze ook live overtuigd bewezen de 2 uitverkochte shows in Parijs afgelopen week.

Het album en het succes

Robin McKelle is een nog jonge zangeres die met eigen geld (en geleend geld van vrienden) haar debuut album opnam. Reeds 3 jaren achter elkaar elke maand gebeld door producer Willie Murillo (hij begeleide ondermeer oud Stray Cat Brian Setzer naar ongekende hoogten met zijn big band album) nam ze uiteindelijk de stap om met elkaar de studio in te gaan. Twijfelend over het repertoire wat ze zou gaan zingen haalde Murillo haar uiteindelijk over om zich over te geven aan de American songbook van de jaren 40 en 50. De big band jaren dus en op haar debuut album pakt dat prima uit.

De vette blaasarrangementen en de subtiele strijkers laten het album bepaald niet klinken als het low budget debuut wat het wel degelijk was. En het ongelooflijke succes is bijna onwerkelijk! Pas 2 weken voordat de shows in Parijs werden aangekondigd kwam het album uit maar de shows waren binnen 2 dagen uitverkocht en het album verkocht maar liefst 25.000 stuks in diezelfde periode.

Het optreden

De vermaarde Parijse jazzclub New Morning ligt verscholen in een levendige volksbuurt. Als je er overdag langs loopt ziet het er uit als een kraakpand zonder daadwerkelijke verwijzing naar de optredens die hier plaatsvinden. Als je er echter 's avonds binnenkomt openbaard zich een mooie lounge club met een goede sfeer en een mooi gelegen podium. Concerten van een nieuwe ster zijn altijd erg interessant.

Het publiek in afwachting of de nieuwe artiest live waar kan maken wat ze op de plaat laat horen lijkt altijd een soort van gespannen sfeer te creëren wat overduidelijk ook op een artiest moet overslaan. Als dan bij de eerste tonen haar stem nog beter blijkt te zijn als op het album en haar presentatie innemend blijkt te zijn ontdooit de zaal en gebeurt er iets speciaals. De grote band die haar, voor deze 2 optredens, begeleid is goed op dreef, niet excellent zoals je misschien toch gehoopt had, maar McKelle glorieert in haar zang en performance. Daarmee de aandacht bij de band weghalend zoals een echte diva dat doet.

Haar naturelle stem doet ook live denken aan de grote Ella Fitzgerald maar heeft meer dan genoeg eigens om die vergelijking constant te doen laten gelden. Het publiek wordt volledig verovert en applaudisseert zo luid en lang dat McKelle pas na 2 toegiften echt het podium verlaat. Niet alleen de 2 Parijse shows geven aan dat Robin McKelle een grote jazz ster in wording is. Laat haar maar heel snel naar Nederland komen!