Eigenlijk bizar dat Frank McComb in Nederland alleen maar bekend is van zijn hit 'Another Day' van de gelegenheids band Buckshot Lefonq. Met een stem die de beste herinneringen ophaalt aan de grote Donny Hathaway begint McComb een bijzonder mooi oeuvre op te bouwen.

Nog wat onwennig gestart maakte hij met 'The Truth vol.1' in 2003 reeds een flinke voltreffer. Met 'The Malibu Sessions/ The Truth vol.2' is het helemaal raak. Wat een soul straalt van deze man af!

Geboren in 1970 leerde McComb al op jonge leeftijd met piano spelen. Rond zijn 20ste maakten vrienden hem attent op zijn geweldig soulfulle stem waardoor hij in zijn eerst jazz trio's niet meer alleen piano speelde. Een mooie kans om zich aan een groter publiek te presenteren kwam met de kans om backing vocals te doen voor de succesvolle Jazzy Jeff & The Fresh Prince.

Saxofonist

Rond begin jaren 90 sluit hij zich dan aan bij Buckshot LeFonq, de gelegenheidsband rond saxofonist Branford Marsalis. Het grote succes van 'Another Day' van Buckshot leFonq, wat voor een groot deel op het conto van McComb heerlijke zang geschreven kon worden, gaf hem de prachtige kans op eigen kracht verder te gaan.

Een deal met het legendarische Motown bleek echter de volstrekt foute stap. Hij nam 2 albums op die allebei niet werden uitgebracht. Zwaar teleurgesteld maakte hij vervolgens het aardige 'Love Stories' om vervolgens met 'The Truth vol.1' zijn ware klasse te tonen. De volbloed soul spat van de groeven en de sterke composities tonen een groot artiest.

Volbloed soul

Bizar genoeg krijgt hij zijn Motown albums toegewezen, na een bizarre touwtrekkerij, en brengt hij een van de 2 uit als 'The 1995 Bootleg'. De kwaliteit is zo groot dat je je er over verbaast dat Motown het nooit heeft uitgebracht.

Met 'The Malibu Sessions/ The Truth vol.2' zet McComb de kroon op zijn voorlopige werk. Met de legendarische top producer Steve Harvey en geweldige muzikanten als Sekou Bunch op bas, Billy Preston op de Hammond B3 (is dit nu zijn laatste opname?), Harvey Mason op drums en Paulinho Da Costa op percussie kan dat natuurlijk ook bijna niet mis gaan.

Opwindend

Maar het zijn natuurlijk de geweldige songs die het verschil maken. Pure jazzy soul die zo relaxt en opwindend tegelijk klinkt en met de zang van McComb zijn ware glorie openbaart. Dat klinkt misschien ongelooflijk over de top maar luister en je weet wat ik bedoel. Dit is Soul with the capitol S. In al haar facetten. Laat 'The malibu Sessions/The Truth vol.2' niet aan je voorbij gaan. Maar daar was ik al duidelijk over toch? (Passion Fruit/Rough Trade)