Op haar tweede solo album doet Gwen Stefani weer lekker waar ze zelf zin in heeft. Met een handvol hippe hulpjes laat ze horen dat ze nog steeds prima zonder haar oude band No Doubt kan.

Opener van de plaat, en huidige single, 'Wind It Up' is een van de meest gewaagde popnummers van het moment. Wie had er ooit durven denken dat anno 2006 het gejodel van 'The Lonely Goatherd' uit The Sound of Music cool zou zijn?

Producersduo

Net op het moment dat iedereen dacht dat producersduo The Neptunes uitgerangeerd was, komen zij met deze briljante gekte op de proppen. Het nummer staat trouwens ook nog in een live-versie op het album en die versie is mogelijk nóg beter. Hierin heeft de beat plaatsgemaakt voor de tuba van een Tiroler blaasorkest.

Een andere topper op het album is 'Early Winter'. Dit nummer werd geschreven door Tim Rice-Oxley, de man die binnen de band Keane verantwoordelijk is voor bijna alle composities. Het resultaat klinkt ook als een typisch Keane-nummer. Stefani zingt zelfs op dezelfde manier als Keane-zanger Tom Chaplin.

Tony Kanal

Met 'Early Winter' lijkt de hoogblonde zangeres weer een beetje in de buurt te komen van haar oude rockroots. Ook de medewerking van Tony Kanal, bassist van No Doubt en Stefani's oude vriendje (over het verbreken van hun relatie schreef Stefani de wereldhit 'Don't Speak') aan het album is een goed teken voor iedereen die hoopt op een nieuwe No Doubt-plaat.

De nummers die Kanal produceerde komen qua geluid aardig in de buurt van No Doubt's laatste album 'Rock Steady', maar aan de andere kant zijn het de minst opvallende nummers op 'The Sweet Escape'. Die zijn toch echt afkomstig van de hiphop producers als de Afrikaanse superster Akon die verantwoordelijk is voor het titelnummer. Alles bij elkaar opgeteld is 'The Sweet Escape' een lekker afwisselend modern popalbum geworden. Niets meer, maar zeker niets minder.