De uit California afkomstige zangeres/pianist/componiste Vienna Teng heeft dan al 2 mooie albums op haar naam staan, in Nederland zullen nog maar weinig mensen van haar gehoord hebben.

Dat zou zomaar kunnen veranderen met haar prima nieuwe album 'Dreaming Through The Noise', zonder twijfel haar meest constante en uitdagende album tot nu toe. En het is zelfs een van de sterkste singer songwriter albums van dit jaar te noemen.

Tori Amos

Voor diegene die Teng voor het eerst horen zal de vergelijking met Tori Amos gelijk opdoemen. Niet geheel onterecht trouwens. Teng heeft diezelfde intrigerende uitdaging in zowel stem als pianospel. Maar de arrangementen zijn nog uitdagender (vooral in vergelijking met de laatste albums van la Amos) en de songs enorm spannend. Het theatrale karakter doet soms juist weer denken aan Fiona Apple en Rufus Wainwright.

Niet bepaald de meest misselijke namen en dat heeft zeker met de kwaliteit van de songs van Vienna Teng te maken. Die kwaliteit was al te proeven op debuut album 'Waking Hour' en zeker ook op haar tweede album 'Warm Strangers'. Op de albums was echter ook goed te horen dat ze beïnvloed was door artiesten als Shawn Calvin, Joan Osborne en Patti Griffin, waar ze vaak het voorprogramma voor verzorgde.

Larry Klein

Met top producer Larry Klein (Joni Mitchell, Madeleine Peyroux) heeft Teng met haar nieuwe album echter een volledig eigen muzikale idioom ontwikkeld. De kracht zit niet alleen in de sterke songs met mooie teksten maar juist in de eerder genoemde prachtige arrangementen. Of het nu strijkers zijn of een harmonica ze versteken de sfeer van de songs steeds optimaal. Ook het talent van muzikanten als Jay Bellarose ( Paula Cole, Duncan Sheik), Marc Orton (Bill Frisell) en Carla Kihlstedt (Tom Waits) versterken de songs. Luister naar een song als Recessional' en je weet in dit geval genoeg.

Ook het verrukkelijke City Hall', wat tekstueel over het in California in 2004 ingevoerde recht van homo's om te kunnen trouwen gaat, heeft diezelfde schoonheid. Zonder de andere 9 songs te kort te doen. Vienna Teng heeft met 'Dreaming Through The Noise' een zeer sterke troef in handen om door te groeien naar een groter publiek. Het is haar zeer gegund!