Nu de Sint weer terug naar Spanje is, maakt Nederland zich langzaam op voor de Kerst. Voor wie met de feestdagen wel wat toepasselijke muziek wilt draaien, maar tegelijkertijd niet aan Wham! en Mariah Carey vast wilt zitten is er goed nieuws: de kerstbox van Sufjan Stevens.

De ster van Sufjan Stevens is rijzende en rijzende, ondanks het feit dat de beste man niet of nauwelijks te horen valt op de Nederlandse radio en televisie. Zijn onconventionele pop en zijn dito manier van werken weet gestaag een steeds grotere groep fans te bereiken. Voor al deze fans heeft Sufjan een mooi kerstcadeau gemaakt.

Mensen die hem al een langere tijd volgen weten dat er ieder rond Kerst een aantal liedjes gratis van zijn site waren te downloaden. Alle edities van de afgelopen vijf jaar zijn nu verzameld is een prachtige box. Naast vijf prachtig voorgegeven cd's bevat deze verder nog een stripverhaal, een stickervel en een boekje met daarin naast kerstverhalen door Rick Moody en Sufjan Stevens zelfs ook nog eens de tablatuur van alle nummers die op de cd's staan.

De composities zijn een goede mix van traditionele kerstmuziek en speciaal geschreven, nieuw materiaal, waaronder de knipoog naar The White Stripes in 'Get Behind Me, Santa' en het treurige 'That Was The Worst Christmas Ever". Maar het mooiste werk op de cd's is een bewerking van een 15de-eeuws lied, dat maar liefst twee keer voorbijkomt.

In 'O Come, O Come Emmanuel' weet Sufjan Stevens op geniale wijze een brug te slaan tussen klassiek en pop. Op de cd uit 2001 doet hij dat door zich te begeleiden op banjo en tussen de opnamen uit 2003 duikt het lied weer op in de vorm van een vroom koorstuk.

Mede door de bescheiden verkoopsprijs van deze box, is 'Songs for Christmas' bijna een verplichte aankoop te noemen voor iedereen die gek is op of goede kerstmuziek of het bijzondere werk van Sufjan Stevens. Met dit soort prachtige uitgaven komt iedereen door de donkere dagen heen.