AMSTERDAM - Trijntje Oosterhuis verheugt zich op haar kersttour, die woensdag van start gaat in Eindhoven. Tijdens de concertreeks brengt de zangeres onder begeleiding van het Metropole Orkest liedjes van Burt Bacharach, zoals ze te horen zijn op haar nieuwe album 'The look of love'.

Bekijk video

"Je kunt zijn liedjes met een band in een kleine bezetting doen, maar het is natuurlijk het mooist in de originele bezetting en dan live."

Oosterhuis voelt zich bij de liedjes van Bacharach als een vis in het water. "Ik kan ze totaal compromisloos zingen, word tot ze aangetrokken als een magneet. Ik hoef me niet minder of meer voor te doen dan ik ben, het is gewoon Trijntje." De 33-jarige zangeres wilde de muziek van de Amerikaanse componist het eeuwige leven geven. "De nummers zijn zo mooi, ze verdienen het om nog tachtigduizend keer gezongen te worden."

Legendes

Dat legendes als Dionne Warwick en Aretha Franklin haar voorgingen, hindert Oosterhuis niet. "Ik heb me tijdens de opnamen niet laten lijden door angst omdat grote namen de nummers eerder hebben gezongen. Ik ben juist trots dat ik het ook kan. En Burt was dat ook. Die was me hartstikke dankbaar dat ik een heel album heb gemaakt met zijn muziek."

Bij het nummer 'This house is empty now', dat oorspronkelijk wordt gezongen door Elvis Costello, wordt Oosterhuis op haar album op de piano begeleid door de grootmeester zelf. Daarvoor vloog ze naar Los Angeles, waar de 78-jarige Bacharach haar in zijn joggingbroek en sneakers ontving in zijn studio. "Hij was zo relaxed en toegankelijk", vertelt Trijntje. "Natuurlijk ook super-perfectionistisch, maar dat kan ook niet anders. Die man is een held."

Kinderen

Ook de kinderen van Trijntje zijn blij met het nieuwe repertoire van hun moeder. "Mijn oudste zoon vindt vooral 'Never fall in love' een heerlijk nummer. Hij vraagt zelf of de radio in de auto wat harder kan als het opstaat. Zo schattig." Wel benadrukt Trijntje lachend dat haar zoontjes Jonas van 2 en Marijn van vier maanden een vertekend beeld hebben wat muziek betreft. "Want ook oom Tjeerd en tante Edsilia kunnen mooi muziek maken. Zij denken dat iedereen dat kan."

'The look of love' ligt sinds vorige maand in de winkels. Het was op voorhand al platina. Het album staat op de hoogste positie in de Album Top 100. De bijbehorende kersttour duurt tot en met 24 december. Trijntje is te zien in zalen door heel Nederland.