Liefhebbers van klassieke rock opgelet! Het Ierse The Answer laat op hun debuut oude tijden herleven. Aan de andere kant van de Noordzee is men al overenthousiast en binnenkort zijn wij aan de beurt.

Op 'Rise' is goed te horen wat de muzikale helden van dit viertal zijn. Al het goede uit veertig jaar rockgeschiedenis komt samen op het elf nummers tellende album. Dit jaar was er natuurlijk al eerder een band die dit op magistrale wijze deed, Wolfmother, maar The Answer klinkt nog oorspronkelijker. We moeten terug naar The Black Crowes om bij een recente band uit te komen die nog het meest op The Answer lijkt.

Geluid

Naast rock is ook de blues een belangrijk onderdeel van het geluid van The Answer. Bij het beluisteren van 'Memphis Water' zou je niet denken dat je naar een band uit het Ierse Downpatrick zit te luisteren. Door dit diverse geluid zou het heel goed kunnen zijn dat de houdbaarheidsdatum van The Answer een stuk langer is dan die van bijvoorbeeld The Darkness.

Als een echte klassieke rockband weet The Answer uitgebreid te tijd te nemen voor gitaarsolo's en hoge vocale uithalen. Niet voor niets zijn Paul Rodgers en Rory Gallagher de grote muzikale voorbeelden. Eigenlijk hoef je in een recensie dan niet meer uit te leggen hoe deze band klinkt. Je hoeft alleen maar te vertellen of ze het naar behoren doen, want vrijwel ieder dorp kent wel zijn eigen klassieke rockband.

Concurrentie

Maar deze band speelt zo vreselijk vol overgave en vuur, dat ze met kop en schouder boven alle concurrentie uitsteken. Liefhebbers van een ouderwetse rock in de stijl van Led Zeppelin, The Who of Wolfmother kunnen deze plaat dus gewoon blind aanschaffen. Teleurstelling is uitgesloten.

Eerder dit jaar wist The Answer op het Eurosonic-festival aan te tonen dat het live ook helemaal goed zit met de band. Binnenkort zal de band dat opnieuw bewijzen want op 16 december spelen ze in Drachten en een dag later in Amsterdam. Gaat dat zien!