Net als zoveel anderen (Young Disciples, Incognito) kwamen The Brand New Heavies op in de acid jazz golf die begin eind jaren 80 begin jaren 90 in London zoveel succes had. Met de geweldige zangeres N’dea Davenport als perfecte soul match op heerlijke acid funk jazz grooves werd de band al snel opgepikt door pers en publiek.

Met de single reeks ‘Never Stop’, ‘Stay This Way’ en ‘Dream On Dreamer’ werd op de hitparade bestormd.

Brother Sister

Het prima ‘Heavy Rhyme Experience vol.1’, een album waarop de band live de beste rappers (zoals o.a. Grand Puba, Guru, Black Sheep en Kool G Rap) soulful begeleide werd ook goed ontvangen.

Het daarna uitgebrachte album ‘Brother Sister’ maakte Brand New Heavies nog succesvoller maar markeerde ook het einde voor de samenwerking met zangeres N’dea davenport die voor een solo carrière koos.

Onoverzichtelijk

Met nieuwe zangeres Siedah Garrett, uit de Quincy Jones school, werd vervolgens het wederom succesvolle ‘Shelter’ uitgebracht. Nadat ook Garrett opstapte en de frêle Carleen Anderson (v/h Young Discipels) tot de band toetrad leek het voor het publiek behoorlijk onoverzichtelijk te worden.

Anderson is een geweldige zangeres maar leek in het Brand New Heavies idioom een beetje verloren. Met alweer een nieuwe zangeres, Nicole Rosso, voor het matige album ‘Allabouthefunk’, leek de band verloren.

Keerpunt

Gelukkig markeerde dit album gelijk het keerpunt. Want gelukkig keerde de zangeres van het eerste uur terug. N’dea Davenport is weer bereid de leadvocals voor haar rekening te gaan nemen.

Met hun nieuwe album ‘Get Used To It’ levert dat gelijk het beste Heavies album in jaren op. Vanaf het openingsnummer ‘We’ve Got’ hebben ze die heerlijke groovende funkstamp weer in hun bezit.

En als ze met het daarop volgende ‘I Don’t Know Why (I Love You)’ een onvervalste soulstamper neerzetten ben ik alweer om. The Heavies klinken weer geïnspireerd, durven weer op de beat en groove te varen en zo horen we ze het liefst. The Brand New Heavies zijn weer glansrijk en soulful funkend terug!