Light Grenades is alweer het zesde album van Incubus. Voor deze plaat nam de band meer tijd dan ooit en dat is goed te horen. Gaat Incubus met deze plaat dan eindelijk de stap naar megasucces zetten?

Wat de Red Hot Chili Peppers al jaren doen moet Incubus ook kunnen lukken. Beide bands maken immers zeer vergelijkbare muziek: lekker in het gehoor liggende en knap gespeelde rock met hier en daar een invloed uit hiphop of funk. Bovendien is Incubus-frontman nog eens een vele malen betere zanger dan Anthony Kiedis van de Peppers. Met dit album maakt Incubus een grote kans om zich te kunnen presenteren aan het grote publiek dat ze verdienen.

Ten tijde van het vorige album,'A Crow Left of the Murder' leek de band even de weg kwijt. Het verwachte succes bleef uit, dus besloot de band om het even rustiger aan te doen. Dat was inmiddels zo'n twee jaar geleden. De band was op dat moment al bijna tien jaar constant aan het werk. Een rustperiode vol bezinning en reflectie was precies wat Incubus nodig had. De individuele bandleden gingen lekker even doen waar ze zin in hadden en af en toe kwam men bij elkaar om over de toekomst na te denken.

Sterke punten

Uiteindelijk resulteerde dat in Light Grenades, waarop alle sterke punten van Incubus excellent naar voren komen. Het lijkt alsof men alle eerdere albums bij elkaar heeft gestopt en daar het ultieme Incubus-geluid uit heeft gedestilleerd. Je zou kunnen spreken van een volwassen plaat, maar daarbij komen al snel associaties met een meer ingetogen geluid en productie opzetten. Dat is op Light Grenades niet altijd van toepassing.

Zo rockt de band in de titeltrack als nooit te voren en ook de opgefokte funk van 'Rogues' laat een verre van ingekakte band horen. Incubus klinkt op dit album zelfverzekerder dan ooit en laat horen nu echt klaar te zijn voor het grote werk. Live is Incubus nog spectaculairder als op plaat, dus dat belooft wat als de band op 16 maart naar Nederland komt.