Dat de heren van Take That volop bezig zijn met hun comeback kan bijna niemand zijn ontgaan. Zonder oud-bandlid Robbie Williams gaat de band voor een tweede ronde in hun carrière met 'Beautiful World'.

Niets is aan het toeval overgelaten om van deze comeback een succes te maken, daarom valt al heel makkelijk de conclusie te trekken dat dit alles alleen maar een financiële reden heeft. Bij de eerste tonen van het album blijkt dat in eerste instantie mee te vallen. Openingstrack 'Reach Out' is een positieve verrassing.

Take That heeft gekozen voor een volwassen popgeluid, waarmee ze het boyband-imago in één keer van zich afwerpen. Dit is een slimme keuze, de fans van weleer zijn immers ook een paar jaar ouder. Met dit album probeert de band duidelijk aansluiting te zoeken met acts die op dit moment groot zijn in thuisland Engeland. Denk daarbij aan namen als James Blunt en James Morrisson.

Hitmachine

Het tweede nummer op het album 'Patience' hoeft inmiddels niet meer geïntroduceerd te worden, want het lied heeft zijn weg naar de top van de hitparades al gevonden. Best knap voor een band die terugkomt met een ander geluid dan waarmee ze beroemd zijn geworden. Valt er dan niets aan deze plaat aan te merken? Jawel, meer dan genoeg zelfs.

Allereerst is het sterk de vraag of Take That nu echt een band is of nog steeds een door marketingmanagers in elkaar gedraaide hitmachine. Voor het schrijven van de nummers en de productie kwam er bijvoorbeeld hulp in de naam van John Shanks. Deze man was ook al verantwoordelijk voor de, minder geslaagde, comeback van de Backstreet Boys en het laatste album van Bon Jovi.

Barlow

Wie goed de credits van het album bekijkt ziet dat alleen bandlid Gary Barlow echt musiceert op de plaat. De rest van de bandleden mochten alleen maar toekijken en meezingen, want ook met de zangpartijen krijgt Barlow de meeste aandacht. Dat is ook geheel terecht want Barlow heeft de beste stem van alle bandleden. Dit wordt pijnlijk duidelijk als in bijvoorbeeld het nummer 'Shine' andere bandleden de leadvocalen doen. Uiteindelijk zijn die jongens in eerste instantie alleen maar op hun looks geselecteerd voor de band.

Met Beautiful World heeft Take That zijn houdbaarheidsdatum verlengd. Alleen is de plaat voor de objectieve muziekliefhebber niet echt boeiend. Alleen de oude fans zullen het allemaal wel kunnen waarderen. Iets wat Robbie Williams, die met zijn eerder verschenen album Rudebox grote kans maakt op de titel van slechtste plaat van het jaar, niet kan zeggen.