Sinds kort ligt het nieuwe album van Frank Boeijen, getiteld 'As', in de winkels. Het bestaat maar liefst uit twee schijfjes plus een dvd. Reden genoeg om de zanger eens aan de tand te voelen.

De titel van het album heeft vele betekenissen zoals de resten van iets dat verbrand is of de verbinding tussen twee dingen. Frank Boeijen zelf heeft daar nog een betekenis aan toe te voegen: "De eerste betekenis in het woordenboek is 'spil'. Alleen vind ik dat een heel lelijk woord. As staat voor mij als iets waar alles om draait, zoals de aarde bijvoorbeeld draait om haar as. Het is dus een soort synoniem voor wat echt van belang is. Het feit dat het woord ook andere betekenissen heeft, maakt het alleen maar interessanter. Zo is As bijvoorbeeld ook een akkoord, zodat de titel bovendien met muziek te maken heeft."

Deze dubbelzinnigheid gaat ook op voor de teksten van de nummers op As. Zonder dat het meteen allemaal duidelijk is, weet je als luisteraar dat de teksten meer te vertellen hebben dan ze op het eerste gehoor prijsgeven. Dat maakt van As een album dat je echt meerdere keren kunt beluisteren en waarbij je dan steeds weer iets nieuws ontdekt.

Poëtisch

Boeijen: "Achter bijna iedere regel gaat wel iets schuil, maar heel soms ook weer niet. Ik denk dat het allemaal behoorlijk poëtisch is." Overig neemt de muziek een net zo belangrijke plaats in op het album als de teksten. Zo doet er bijvoorbeeld op een aantal nummers een compleet orkest mee.

Naast dit orkest is er ook muzikale inbreng van enkele gastmuzikanten als Daniel Lohues, Stef Bos en Henk Hofstede. Er valt dus heel veel te horen op As, zeker omdat het album dus uit twee cd's en een dvd bestaat. Volgens Boeijen was het in eerste instantie zelfs de bedoeling dat de set uit drie cd's zou bestaan, maar volgens eigen zeggen zou dat "teveel voor de luisteraar worden". Het achterliggende idee was een box met zoveel mogelijk liedjes voor de prijs van één cd. "Je kunt het zien als een cadeautje aan mijn luisteraars".

Selectie

Na lang wikken en wegen is de collectie liedjes teruggebracht tot twintig, dus tien per cd. Op de vraag of het moeilijk was om de uiteindelijke selectie te kiezen is het antwoord dat het een kwestie is van heel vaak naar de nummers luisteren om vervolgens elk twijfelgeval af te laten vallen. "Het allerbelangrijkste is", volgens de zanger, "dat alles binnen de sfeer van het album blijft."

Hij gaat verder: "interviewers hebben de neiging om alleen maar op de teksten te letten, omdat dat nu eenmaal het makkelijkst is over te brengen in een geschreven artikel. Ik denk dat de beste manier om het album te begrijpen is om het op een rustige zondagmorgen op te zetten en het gewoon op je in te laten werken. Ik houd wel van die ouderwetse platen die je zowel aandachtig kunt beluisteren als lekker op de achtergrond aan kan hebben staan".

Feest

Dat laatste vormt een mooi bruggetje naar het nummer 'en Chet Baker zingt', een nummer waarin het verhaal zich voltrekt, terwijl op de achtergrond het beroemde album van Chet Baker opstaat. Ook hier is sprake van een dubbele bodem, want terwijl de tekst in eerste instantie over een feest lijkt te gaan dat net is afgelopen, is er ook nog een achterliggend verhaal over mensen die vanuit Nederland naar elders zijn verhuisd en daar toch geen afstand kunnen nemen van hun oude cultuur.

En als de schrijver van de tekst het verhaal probeert uit te leggen, komt er nog een diepere laag tevoorschijn: "Nederlanders die een tweede huis nemen of die verhuizen naar het buitenland zitten vol verwachtingen die vaak min of meer ook uitkomen, maar de gastarbeiders die vol verwachting naar ons land verhuisden kwamen daar vaak van een koude kermis thuis".

Zwart-Wit

Andere verwijzingen naar de politieke en maatschappelijke vraagstukken zijn te zien op de bijgevoegde dvd, waar op een gegeven moment de zanger per auto zijn thuisstad Nijmegen binnen komt rijden en vervolgens een bezoek brengt aan de plek waar Louis is vermoord. Dit roept herinneringen op aan het nummer 'Zwart-Wit' dat Boeijen ooit schreef naar aanleiding van de moord op Kerwin Duinmeijer. Toch ligt het nu een beetje anders: "Tijdens de beelden op de dvd hoor je 'Het Lied van de Doofheid'. De tekst past erg goed bij wat je ziet. Al is het nummer niet specifiek naar aanleiding van de moord op Sévèke geschreven. Ook de moorden op Fortuyn en Van Gogh waren een inspiratie voor de tekst."

Werk

Verder is op de dvd goed te zien hoe As muzikaal tot stand kwam. Zo zien we de oude leden van de Frank Boeijen Groep meedoen op enkele nummers. Je merkt dat Frank Boeijen niet over een nacht ijs is gegaan. Aan de data die in beeld komen, is te zien dat er meer dan een jaar aan de plaat is gewerkt en dat er veel is gemusiceerd in de studio. Met deze dvd wilde Boeijen laten zien hoe het maken van de plaat in zijn werk is gegaan. Bovendien zijn de versies op de dvd net iets anders dan op de cd. Een mooi extraatje voor de fans dus.

As ligt nu in de winkel. Vanaf 13 januari doet Frank Boeijen een zeer uitgebreide theatertoer door het land. Meer info hierover staat op www.frankboeijen.nl