Faithless is heel erg groot geworden door haar opzwepende trance-hits als 'Insomnia' en 'God Is A DJ'. Op dit album ontbreken dit soort hits echter en richt de band zich meer op de politiek dan op de dansvloer.

Zo slaat de titel niet alleen op de pasgeboren kinderen van bandleden Rollo en Sister Bliss, maar ook op alle 'nieuwkomers' die vanuit de hele wereld naar Engeland trekken.

Zo zijn veel teksten het album te herleiden naar de sprong die de ouders van rapper/leadzanger Maxi Jazz in de jaren vijftig waagden toen ze van Jamaica naar London verhuisden. Als zoon van immigranten weet Maxi Jazz dus als geen ander over alles wat zoiets met zich meebrengt te verhalen. Door dit soort verhalen als thema voor de plaat te nemen was het voor Faithless, naar eigen zeggen, de makkelijkste plaat om op te nemen geworden.

Tempo

Het overbekende Faithless-geluid is hiervoor aan de kant gezet, alhoewel fans van de band natuurlijk weten dat op de eerdere album ook regelmatig het tempo flink omlaag ging. Maar wie Faithless vooral weet te waarderen vanwege de bombastische 'anthems' zal aan 'To All New Arrivals' niet veel plezier beleven. Die mensen moeten hun heil maar zoeken in de single die Maxi Jazz samen met Tiësto maakte of de remixen die van de eerste single 'Bombs' zijn gemaakt.

Gast

Maar wat heeft dit album dan wel muzikaal te bieden? Allereerst weer een bijdrage van Dido, de zus van Rollo, in het prachtige 'Last This Day'. Daarnaast zijn ook Cat Power en Robert Smith van The Cure te gast. De laatste doet mee op het beste nummer van het album.

'Spiders, Crocodiles & Kryptonite' is opgebouwd rondom een sample van The Cure's 'Lullaby' en laat Faithless van haar allerdonkerste kant zien. Het begint met een diepe baslijn en vervormde vocalen totdat opeens het nummer van The Cure opduikt. Voor de oude fans is de plaat wellicht een lichte teleurstelling, maar voor de minder bevooroordeelde muziekliefhebber valt er op dit album genoeg te genieten.