Willie Nelson is in Nederland vooral bekend om zijn samenwerkingen met uiteenlopende artiesten als Placido Domingo en Julio Iglesias. Ook zijn nieuwste album is weer een samenwerkingsverband: samen met Ryan Adams maakt Nelson zijn beste album sinds tijden.

Van Ryan Adams is bekend dat hij nooit verlegen zit om inspiratie en met gemak meerdere albums per jaar uitbrengt en dat die allemaal nog erg goed zijn ook. Hiernaast had hij, naar nu blijkt, ook nog eens tijd om de carrière van Willie Nelson nieuw leven in te blazen. Samen namen ze een plaat op die voor een groot deel uit covers en nieuwe bewerkingen van oude Willie Nelson-nummers bestaat.

Dit doet erg denken aan de formule rondom de laatste albums van Johnny Cash. Ook hij werkte samen met een jonge muzikale duizendpoot aan erg mooie albums met daarop veel covers en bewerkingen.

Hoofdrol

Songbird opent meteen al lekker met 'Rainy Day Blues' een nummer waarvan de titel erg goed de lading dekt. Naast Nelson's karakeristieke stem is een andere hoofdrol voor de begeleidingsband van Adams, The Cardinals met Adams zelf op gitaar. In enkele nummers, waaronder 'Rainy Day Blues' krijgt de band ook nog eens hulp op mondharmonica van Nelson's oude vriend Mickey Raphael.

De oerdegelijke muzikale basis zorgt er voor dat Nelson zelf weer vanouds kan schitteren en aan een nieuw publiek kan laten horen dat hij meer is dan die oude kerel met paardenstaart die tot voor kort alleen nog maar in het nieuws was vanwege zijn financiële problemen.

Cover

Het tweede nummer op de plaat is misschien wel het hoogtepunt. De titelsong is een prachtige bewerking van een Fleetwood Mac-nummer. Het origineel is bekend van hun album Rumours, maar deze versie lijkt op maat gemaakt voor Willie Nelson. Zo hoort een cover te zijn. Maar ook de andere bewerkingen van onder andere Leonard Cohen en Gram Parsons krijgen een dikke voldoende. Willie Nelson is weer helemaal terug en hopelijk is dit de voorbode van nog veel moois van deze 73-jarige ster.