Al jaren speelt het meest interessante en gezellige muziekfestival zich niet af in grote tenten in de Flevopolder of op een renbaan in Zuid-Limburg, maar gewoon in het Amsterdamse Paradiso. Ook afgelopen weekend stond London Calling weer bol van opwindende nieuwe bands.

Franz Ferdinand, Blur, Placebo, Editors en Kaiser Chiefs. Al deze bands gebruikten het festival als springplank van de Engelse underground naar het grote publiek in Nederland.

Ook deze editie stond weer bomvol met bands die mochten bewijzen meer dan een Britse hype te zijn. Voor festivalprogrammeur Ben Kamsma is het ieder keer weer wikken en wegen, want probeer maar eens alle opwindende bands van dit moment in één weekend naar Nederland te halen. Toch is het hem weer meer dan aardig gelukt.

Doorbraak

De eerste dag stond vooral in het teken van de Klaxons. Dit drietal zijn de voorlopers van de "New Rave", een opwindende nieuwe stroming die de gitaarmuziek van nu mengt met de rave uit begin jaren 90. Maar voor zij rond middernacht mochten spelen waren daar nog een hoop andere bands die een Nederlandse doorbraak mochten forceren. Niet iedereen slaagde daar direct in, want tussen een geweldige line-up moet je echt een hele goede show neerzetten om je van de rest te onderscheiden.

Wie het wel lukten op de vrijdagavond waren The Rifles, die de meest traditionele britpop van alle bands neer wist te zetten. De muziek was een mix van The Jam en Oasis en ook de statische houding van zanger Joel Stoker doet erg denken aan die van Liam Gallagher.

Grote naam

Milburn liet zien waarom ze zo vaak met de Arctic Monkeys worden vergeleken en voor The Young Knives was de kleine zaal echt veel te klein. Alleen Boy Kill Boy viel op de vrijdag erg tegen. In eigen land is de band al een best grote naam, maar op het podium was daar helemaal niets van te merken.

De Klaxons maakten hun vooruitgesnelde reputatie meer dan waar. Met de hulp van een extra bandlid in de vorm van een drummer, was het vanaf het openingsnummer 'The Bouncer' meteen feest. Vooral de drie, eerder dit jaar verschenen singles, werden uit volle borst meegeschreeuwd. Ook het nieuwe werk, want het debuutalbum verschijnt pas eind januari, voelde net zo goed en opwindend aan als de hits. Van deze band gaan we nog heel veel horen in 2007.

Verrassingen

De zaterdag had op papier misschien wat minder klinkende namen, maar dat zorgde alleen maar voor des te meer verrassingen. De meest bekende naam op het lijstje viel daarbij ook nog eens een beetje tegen: de Guillemots klonken mat en inspiratieloos. Daarentegen waren er ook een hoop snel rijzende sterren als The Pigeon Detectives en Mumm-Ra.

Vorige editie was er ook zo'n band die bijna uit het niets het publiek helemaal meekreeg: Bromheads Jacket en als bedankje voor die show mochten ze dit keer nog een keer langskomen en die kans grepen ze met beide handen aan. Het gevolg was een perfecte rockshow met alles er op en eraan. Ook deze band is klaar voor het echt grote werk.

Hoofdrol

Headliner The Automatic moest het karwei daarna afmaken en dat deden ze naar behoren. Vooral keyboardspeler Pennie eiste een hoofdrol met zijn energieke geschreeuw en wilde sprongen. De hit 'Monster' met een heel hoog meebrulgehalte en een verrassende cover van Kanye West deden de rest. London Calling beleefde, met dit alles bij elkaar opgeteld, weer een meer dan geslaagde editie.