The Rifles bestaat uit een hechte groep vrienden die bij elkaar in de buurt opgroeiden. Vreemd genoeg leerde men elkaar pas kennen toen ze een band gingen vormen. Gitarist Lucas Crowther en zanger Joel Stoker kende elkaar van de lokale muziekschool en toen er een muzikale klik tussen de twee bleek te zijn besloten ze een band op te richten. Als Joel vervolgens nog wel een bassist kent van school en Rob Pyne zich bij de band voegt zijn The Rifles al bijna compleet.

Alleen een drummer is nog nodig. Lucas: "We wisten echt helemaal niemand die bij ons wilde en kon drummen. We hadden eigenlijk al de moed opgegeven totdat we in een club letterlijk tegen een dronken Grant (Marsh) aanbotsten. We waren allemaal te veel aangeschoten om het ons precies te herinneren, maar hij bleek een drummer te zijn, die ook nog eens bij mij om de hoek woonde".

Sinds dat allemaal zo'n twee jaar geleden begon is er veel gebeurd met de band. Het zwaar op The Jam en The Clash leunende geluid van The Rifles deed het al snel erg goed in het Londense clubcircuit. Ook de teksten over het alledaagse leven in een buitenwijk van de hoofdstad was voor veel mensen zo herkenbaar dat de schare fans met de dag leek te groeien. Volgens Joel ontstaan die teksten vooral door ontmoetingen met domme mensen.

"Als je uitgaat valt het steeds maar weer op hoe achterlijk mensen zich gedragen als je drank of drugs ophebben. Je beste vrienden ontpoppen zich opeens als asociale ruziezoekers. Over dit gegeven gaan veel van de teksten als bijvoorbeeld 'Repeated Offender'. We hebben trouwens een eigen benaming voor dat soort mensen: 'Weapons'".

Het is dan voor de hand liggend om te denken dat de bandnaam daar een afgeleide van is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Lucas legt uit dat de naam is ontstaan toen hij een Joel elkaar verhalen over hun kindertijd vertelden. "Bij Joel op zolder lag een oude luchtbuks, waarmee hij af en toe stiekem in de tuin ging schieten. De geijkte blikjes en potjes waren al snel saaie doelen, dus hij besloot op voorbijgangers te mikken.

Dit maakte hem al snel tot de schik van de buurt, tot zijn vader er natuurlijk achterkwam". Nadat Joel duidelijk heeft gemaakt dat het een ongevaarlijk spelletje was en dat er niemand gewond was geraakt komt het gesprek al snel op de liveshows van de band. De gehele band beaamt dat optreden het allerbelangrijkste is voor The Rifles. Rob: "Natuurlijk zijn we trots op 'No Love Lost' (het van de zomer verschenen debuutalbum), maar het zijn de liveshows waar we het voor doen. Het contact met de fans is voor ons het allerbelangrijkst".

Dat er met die shows van The Rifles niks mis is bewees de band eerder dit jaar al tijdens Koninginnedag, waar ze een gratis optreden gaven in de Amsterdamse binnenstad, en natuurlijk het feit dat Paul Weller ze heeft gevraagd om als zijn voorprogramma te fungeren.