Jarvis, dat kan er maar eentje zijn: Jarvis Cocker, de bebrilde frontman van Pulp. In de jaren 90 behoorde die band tot de top van de Britpop, maar ook zonder zijn band kan Jarvis het prima af.

Jarvis Cocker stond altijd bekend om zijn cynische en lichtmelancholische teksten. Pulp-fans herinneren zich vast nog het tragische ‘Disco 2000’ of ‘Help The Aged’ waarin hij en lans breekt voor bejaarden.

Eerder dit jaar kwam er al een sublieme vooruitblik op dit titelloze album. Met het nummer ‘Cunts Are Still Running The World’ liet hij tekstueel blijken het nog steeds niet met de wereld om hem heen eens te zijn.

Truc

Het nummer was gratis te downloaden en dat bleek een sterke marketingtruc, want de combinatie van een intrigerende titel, een bekende naam uit de Britpop en het feit dat het gratis was zorgde ervoor dat het rond zijn naam weer ging gonzen op het internet.

Sinds kort ligt dus het complete album in de winkels. Het geluid is ouderwets herkenbaar, al is er muzikaal wel wat gas teruggenomen. De nummers zijn over het algemeen iets rustiger en minder uptempo als dat we van Pulp gewend waren. Zo is er nog meer ruimte voor Cocker’s prachtige teksten gekomen. Songtitels als ‘Fat Children’, ‘Disney Time’ en ‘I Will Kill Again’ zeggen waarschijnlijk meer dan genoeg.

Wilde haren

Het album voelt als een plezierige ontmoeting met een uit het oog verloren oude vriend, waar al snel blijkt dat hij misschien wat wilde haren heeft verloren, maar nog lang niet zijn streken. Sterker nog: doordat de plaat minder hip maar juist klassiek klinkt komen de composities van Cocker nog sterker uit de verf.

Dit album is met gemak een van de beste comebacks van het jaar. Oh ja, ‘Cunts Are Still Running The World’ staat dan wel niet op de tracklist, maar komt als verborgen nummer wel op de plaat voorbij.