Donderdag 23 november gaat in Amsterdam het IDFA van start. Tijdens dit documentairefestival worden er 250 films vertoond over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook voor de muziekliefhebber zit daar veel moois tussen.

Om het wat makkelijker te maken staat hieronder een selectie van de interessantste muziekdocumentaires.

Leonard Cohen: I'm Your Man
Deze film toont een registratie en backstagebeelden van een concert waarbij collega-muzikanten van Cohen zijn mooiste nummers vertolken. Met onder andere: Antony, Rufus Wainwright, Nick Cave en Teddy Thompson. Ook zijn er beelden te zien van een interview met Cohen zelf.

The US vs. John Lennon
In de jaren 70 was de Amerikaanse regering erg huiverig voor de politieke teksten van de populaire ex-Beatle. Een hoop mensen namen die teksten erg serieus, behalve Lennon zelf.

Kurt Cobain About a Son
Journalist Michael Azerrad sprak, een jaar voor diens dood, uitgebreid met Kurt Cobain. Dit levert een zeer intiem portret op van de zanger. Vol met nog nooit eerder vertoonde beelden.

Dizzy Gillespie
Een korte film uit 1964 met uniek beeldmateriaal van deze legendarische trompettist.

Heavy Metal Jr.
De vader van de 13-jarige Elliot is er van overtuigd dat Elliot's hardrockband Hatred uit zal groeien tot een hele grote act. Hij steekt daarom vrijwel al zijn tijd en geld in de band, maar gaat hierbij veel te ver.

Made In Jamaica
De moord op dancehall-ster Bogle is het uitgangspunt voor deze film over de relatie tussen reggae en de Jamaicaanse politiek.

Diário de Naná
Een muzikale zoektocht van de Braziliaanse zanger/percussionist Naná Vasconcelos naar de roots van zijn muziek. Deze blijkt te zijn ontstaan uit heel veel verschillende etnische en religieuze achtergronden.

Beyond Beats and Rhymes: A Hip-Hop Head Weighs in on Manhood in Hip-Hop Culture
Oud-American Football speler Byron Hurt ergert zich rot aan de clichés in hiphop-videos als schaarsgeklede vrouwen en stoere mannen met dikke stapels dollarbiljetten. Gewapend met een camera besluit hij de hiphopsterren hier eens flink over aan de tand te voelen.

Meer info over deze (en alle andere films), kaartverkoop en tijdschema's is te vinden op www.idfa.nl