Mike Patton is vooral bekend van Faith No More. Deze band behoorde in de jaren 90 tot de absolute rocktop en scoorde destijds een hit met hun coverversie van "Easy" van de Commodores.

Na het uiteenvallen van Faith No More besloot Patton zijn muzikale grenzen op te zoeken en deze lagen ver, heel ver. Anno 2006 klinkt hij met Peeping Tom echter toegankelijker dan ooit.

Mike Patton oogt zeer ontspannen als hij, te laat voor zijn afspraak, de Amsterdamse Melkweg binnen komt lopen. Hij legt uit dat hij gisteren zijn vrije dag heeft doorgebracht in Amsterdam.

"Ik heb heerlijk gewinkeld en na afloop ben ik nog naar de bioscoop geweest. Tijdens mijn bioscoopbezoek bleek alleen wel dat er ook nadelen kleven aan het feit dat Nederlanders zo goed in talen zijn. De films zijn hier ondertiteld in plaats van nagesynchroniseerd. Bij de meeste Hollywood-films is dat natuurlijk geen probleem, maar de film van gisterenavond, Babel, bevatte onder andere Arabisch en Japans."

Dom

Het is met Mike Patton oppassen om niet te veel af te dwalen qua onderwerp, want de man interesseert zich in heel veel onderwerpen en maakt zich over minstens zoveel zaken kwaad. Zoals het al eerder genoemde nasynchroniseren van films: "Filmmaatschappijen en televisiezenders in de landen voeren als een van de argumenten het grote percentage analfabeten aan, maar hoe vreselijk dom ben je wel niet als je niet eens je eigen taal kunt lezen. Dan hoor je niet in de bioscoop te zitten, maar moet je je vreselijk gaan schamen. Ik heb Italiaanse vrienden die niet eens weten hoe de echte stem van Marlon Brando klinkt, onbegrijpelijk."

Met enige moeite komt het gesprek op Patton's muzikale carrière, die momenteel vooral bekend staat om de bijna ontelbare bands waarvan hij deel uitmaakt. Dat lijkt een schril contrast met een paar jaar geleden toen hij de frontman was van een hele populaire band, maar Patton legt uit dat er eigenlijk geen verschil is: "Ik zat naast Faith No More ook al in twee of drie andere bands, zoals bijvoorbeeld Mr. Bungle. Ik kan nu eenmaal niet al mijn energie en ideeën in een band kwijt. Het enige verschil was dat indertijd een van die bands vele malen meer aandacht kreeg. Dat vergde heel veel van mijn tijd. Die tijd kan ik nu over nog meer bands verdelen".

Toeren

Met zoveel muzikale uitlaatkleppen voelt hij zich beter dan ooit: "Faith No More heeft me tien jaar van mijn leven gekost. We waren op een gegeven moment twee jaar aaneensluitend aan het toeren. Dat was echt te veel van het goede. Gelukkig dacht de rest van de band er ook zo over en werden we steeds beter in het nee zeggen. We konden ons dat in de laatste jaren ook financieel veroorloven."

Met zijn huidige project, Peeping Tom, flirt Patton weer met het grote publiek. Het titelloze album staat vol met zeer uiteenlopende gasten als Rahzel, Massive Attack, Bebel Gilberto en Norah Jones. De plaat kwam mede door moderne technieken als internet tot stand.

Internet

Patton schreef de nummers en werkte ze voor een groot deel uit. Vervolgens stuurde hij de demo op naar zijn gasten. Die deden dan hun gedeelte waarna Patton het nummer thuis weer afmaakte. "Dit is een van de allergrootste voordelen van het internet. Vroeger moest je afwachten of alle gasten wel tijd en zin hadden om bij je in de studio langs te komen, maar nu kun je samen aan een nummer werken terwijl je beiden aan een andere kant van de oceaan zit."

Voor de live-shows van Peeping Tom is het Patton evenwel gelukt om een indrukwekkende band te vormen. Naast hem staan bijvoorbeeld human-beatboxer Rahzel en zangers Imani Coppola op het podium en voegt producer Dan The Automator zich regelmatig bij de band.

The Who

Deze bijzondere combinatie bleef trouwens niet lang onopgemerkt, want al snel werd de band gevraagd om het voorprogramma te verzorgen voor de Noord-Amerikaanse stadiontournee van The Who. "Dat blijft een bizar verhaal. Blijkbaar zijn de mannen van The Who grote fans van mijn muziek. Helaas was het merendeel van hun fans wat minder ruimdenkend, want bij de meeste optredens werden we getrakteerd op een fluitconcert. Ik denk dat mijn invloeden uit de hiphop, bossanova en electronica iets te veel van het goede zijn voor al die oude mannen in het publiek".

Ondanks die aanvaring met fans van The Who is het publiek over het algemeen zeer lovend over Peeping Tom. Zo lovend zelfs dat het Patton heeft doen besluiten om zich voor het eerst sinds Faith No More weer langere tijd op een enkele band te focussen: "Het is de bedoeling dat er in 2007 een nieuw album van Peeping Tom gaat verschijnen en daarnaast zal ik bijna het hele jaar met de band gaan toeren. Het lijkt me wel weer eens leuk om bijvoorbeeld wat zomerfestivals te doen".

Massive Attack

Daarnaast blijft er natuurlijk altijd wel wat tijd over voor een paar kleine extra dingen. Zo is Mike Patton net klaar met zijn gastbijdragen aan het nieuwe album van Massive Attack en zal hij op het komende Holland Festival een zeer bijzonder optreden doen. Met een volledig orkest zal hij daar Italiaanse filmliedjes uit de jaren 60 vertolken. Iedereen die Mike Patton echter een beetje kent weet dat aan het rijtje zijprojecten ongetwijfeld nog wat zal worden toegevoegd.