Levende Britse muzieklegende Paul Weller verdient niets minder dan een fraaie box met verzameld werk. Deze ligt dan ook nu onder de titel 'Hit Parade' in de schappen. Een imponerend 4 CD tellend overzicht op het werk wat hij maakte met The Jam (vanaf 1976), The Style Council (vanaf 1984) en het solowerk van de laatste 15 jaar.

Van punk naar soul en van jazzy ballads naar folkrock, Paul Weller is een immer enerverend songschrijver die menig artiest beïnvloed heeft of zelfs aangezet om zelf muziek te gaan maken.

The Jam

Vooral in Engeland was er eind jaren '70 geen populairdere band dan The Jam. Natuurlijk waren daar in de grote punkstorm The Sex Pistols en The Clash maar geen band wist zoveel hits te scoren als The Jam. Het trio (Paul Weller - gitaar en zang, Bruce Foxton - bas, Rick Buckler - drums) had vanaf de eerste single 'In The City' gelijk groot succes.

Met als invloeden The Who, The Kinks, The Beatles en de gehele Motown catalogus bouwde de band in 8 jaar een fraai oeuvre met een flinke trits hitsingles en zeer succesvolle albums op. Paul Weller ontbond de band uiteindelijk omdat de band geen vaste grond wist te verkrijgen in Europa en Amerika.

The Style Council

Op zoek naar meer ervaren muzikanten en nieuwe muzikale invalshoeken botst hij op ex-Dexy Midnight Runners-toetsenman Mick Talbot waarmee hij The Style Council begint. Ook deze band heeft eerst groot succes in Engeland maar al snel gaat het vasteland van Europa ook om voor de jazzy songs met soulinvloeden. Eerst met het debuutalbum 'Cafe Blue' en daarna nog voortvarender met het vervolg 'Our Favourite Shop', het album waarop hun geflirt met jazz, pop en soul het best uit de verf komt.

Dat succes wordt daarna helaas niet meer geëvenaard. De wat rommelige albums die daarna volgen missen de passie en sterke singles, waarna de keuze van Weller om solo te gaan en weloverwogen keuze is.

Wild Wood

Waar het gelijknamige eerste solo album nog redelijk geruisloos uitkomt scoort hij met zijn tweede album 'Wild Wood' en de gelijknamige prachtige single gelijk weer vol in de roos. Met de knappe mix van rock, pop, folk en soul die hij op de albums laat horen weet hij zich weer omarmt door zijn oude Jam publiek terwijl jonge nieuwe fans in hem een legende zien.

Met het derde solo album 'Stanley Road' en de verrukkelijke hitsingle 'You Do Something To Me' komt dan uiteindelijk voor Weller het heel grote succes. De albums die daarna volgen laten een relevant artiest horen die zich immer blijft ontwikkelen. Zowel op album als live. Op het in Amsterdam opgenomen 'Studio 150' waagt Weller zich aan covers van zijn favoriete nummers waarbij een fraaie 'Wishing On A Star' flinke indruk achterlaat.

As Is Now

Ook zijn laatst verschenen album 'As Is Now', waarop hij terugkeert naar de gloedvolle gitaarsong, overtuigd weer volop. Nog maar net 48 jaar, al 3 carrières achter de rug en dan nog zo relevant zijn is een echte levende legende waardig.

Tegelijkertijd verschijnt er ook, onder dezelfde titel, een enkele CD met in totaal 23 hits, als een overzicht uit de boxset. Ook ligt er vanaf nu een lekker volle dubbel DVD in de winkels met alle clips van de singles van The Jam, The Style Council en Weller solo. Een indrukwekkend document.