Xzibit is wereldberoemd als de goedlachse presentator van het MTV-autoprogramma 'Pimp My Ride', maar voordat hij daarmee begon, was hij een bovengemiddelde rapper. Op Full Circle is te horen dat hij het nog steeds kan.

Met Full Circle is Xzibit terug bij af. De breuk met zijn platenmaatschappij Sony deed hem besluiten om helemaal voor zichzelf te beginnen en de nieuwe plaat via kleine distributeurs te verspreiden. Ook muzikaal is hij weer teruggekeerd naar de basis. Nergens op het album buit hij zijn sterrendom uit, maar houdt hij het juist simpel. Dat is ook de kracht van dit album.

Krampachtig

De muzikale begeleiding bestaat uit lekkere klassieke 'West-Coast beats' zoals we die kennen van bijvoorbeeld Dr. Dre. Hierdoor komt het nergens krampachtig hip over, dit in tegenstelling tot de meeste hedendaagse hiphop-albums. Als producer haalde Xzibit hiervoor de legendarische Keith Shocklee van The Bomb Squad in huis. Deze zorgde er samen met enkele gastproducers voor een mooi muzikaal geheel.

Nergens springt de plaat van de hak op de tak. Alleen het nummer 'Concentrate' wijkt iets af met een iets modernere beat en gesamplede mantras.

Donkere stem

Een andere bindende factor is het karakteristieke stemgeluid van Xzibit. Zijn zware donkere stem is herkenbaar uit duizenden en geeft de teksten standaard al wat gewichtigheid en ernst mee.

De teksten zijn dan in tegenstelling tot zijn grappen in 'Pimp My Ride' opvallend ernstig en serieus. Vooral in 'Black & Brown' waarin hij zich zorgen maakt over het feit dat 80% van de Amerikaanse gevangenen uit zwarten en Latino's bestaat. Op een geloofwaardige manier vraagt hij jongeren niet de verkeerde keuzes te maken. In andere nummers neemt hij ook afstand van vrouwonvriendelijke teksten, alleen de politie van LA en de politiek in het algemeen moeten het nog ontgelden in 'Ram Part Divison'.

Overtuigend

Full Circle is een volwassen album geworden van een hiphopveteraan. Door alles zorgvuldig te doseren is de plaat een mooi geheel. Waar andere rappers door zo veel mogelijk gasten en a hippe producers uit te nodigen proberen op zo veel mogelijk paarden tegelijkertijd te gokken, klinkt Xzibit overtuigend en zelfverzekerd en dat is een verademing in de te snel veranderende hiphop-wereld.