Deze prachtig vormgegeven cd-box is bijna te veel van het goede: meer dan 3 uur lang wordt de luisteraar meegezogen in de betoverende wereld van Waits. 56 nummers waarvan 30 nieuwe laten horen dat niemand Tom Waits muzikaal kan evenaren.

Orphans is een verzameling van nummers die Waits tussen 1985 en nu opnam. Geheel in stijl is Orphans geen zorgvuldig samengestelde collectie van nummers geworden, na goed zoeken vonden Waits en zijn vrouw Kathleen op de meest vreemde plaatsen zeer uiteenlopende opnamen. Het resultaat zijn 56 nummers die werkelijk alle kanten van Waits' unieke stijl belichten. Om het overzichtelijk te houden is er gekozen in een verdeling over drie cd's: Brawlers, Bawlers en Bastards.

Swingend en ruig

Brawlers laat de 'swingende' en ruige kant zien. Vuige blues en grimmige rock 'n roll wisselen zich af met daarbij een speciale vermelding voor "LowDown" een duister garagerocknummer waarbij Waits' 20-jarige zoon op de drums te horen is. Hoogtepunt van deze cd is "Road To Peace" waarin Waits voor een keer zijn wondere wereld vol zompige moerassen, duistere kroegen en stiekeme moordenaars verlaat om zijn visie te geven over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Vertwijfeld vraagt hij zich af waarom God niet ingrijpt, om later te concluderen dat Hij er waarschijnlijk ook niets meer van begrijpt.

Liefdesliedjes

Bawlers staat vol met getergde ballades, ingetogen liefdesliedjes en walsjes vol hartzeer. Met vaak maar een spaarzame begeleiding komt de karakteristieke stem van Waits mooi naar voren. Twintig nummers lang toont hij de duistere en sombere kant van de liefde verpakt in een onwaarschijnlijk mooi jasje. Het kost geen enkele moeite om bij het beluisteren van deze cd een beeld voor de geest te halen van een morsige Waits in een vieze kroeg met volle asbakken met zijn ogen dicht achter een oude piano, uit het diep van zijn hart zingend voor ongeïnteresseerde alcoholisten. De nummers op Bawlers behoren met hun ongepolijste schoonheid tot het allerbeste uit de complete Waits-catalogus.

De Bastards maken de verzameling compleet en is Tom Waits op zijn vreemds. Maar weinig andere artiesten weten zo'n bizarre wereld te creëren. Op Bastards staan gedichten, volksliedjes, bizarre covers en andere inkijkjes in die wereld. Zo horen we hem tijdens een optreden een verhaal vertellen over hondensnoepjes en komt er opsomming over de meest wrede insecten voorbij. De prachtige verpakking maakt dit meesterwerk compleet.