Blink 182 was in de jaren 90 de meest succesvolle punkband ter wereld tot het trio in 2005 door een fikse ruzie uit elkaar viel. Anno 2006 zijn twee van de drie oorspronkelijke leden terug met het verrassende +44.

Het derde bandlid Tom DeLonge bracht al eerder dit jaar een album uit met zijn nieuwe band Angels & Airwaves. Met deze band koos hij overduidelijk voor een totaal andere muzikale aanpak.

Volwassen

De muziek is goed te vergelijken met U2 ten tijde van 'The Unforgettable Fire' en staat vol met apocalyptische verwijzingen. Geen makkelijke kost dus. Zijn oude maatjes Mark Hoppus en Travis Barker blijven met +44 een stuk dichter bij huis. 'When Your Heart Stops Beating' is een volwassen versie van Blink 182 geworden.

Dieper

Het tempo is een heel stuk teruggeschroefd en de puberale teksten zijn verdwenen. Wat overblijft is een band die schijnbaar achteloos pakkende moderne popsongs uit de mouw weet te schudden. Opvallend is dat de teksten een heel stuk dieper gaan dan de poep-en-pis-humor die bij Blink 182 de luisteraar nog wel eens irriteerde.

Breuk

De meest opvallende tekst is die van 'No, It Isn't' waarin DeLonge duidelijk te horen krijgt dat niet meer welkom te zijn bij zijn oude vrienden. Regels als "Please understand. This isn't just goodbye. This is I can't stand you" maken meer dan duidelijk dat de breuk van de oude band niet zonder slag of stoot is gegaan. Hierbij heeft Mark Hoppus, die alle nummers heeft geschreven, het bij gelaten. Wat hij wilde zeggen heeft hij gezegd.

Troonopvolger

Muzikaal gezien is +44, makkelijk gezegd, een mix geworden tussen het luchtige Blink 182 en het bombastische Angels & Airwaves. De inbreng van twee extra gitaristen geeft de band een dieper en vooral veelzijdiger geluid, maar het is vooral de subtiele inbreng van electronica en keyboards die +44 overduidelijk tot de troonopvolger van Blink 182 maakt.

Verrassing

Zo werkte ook Gorrilaz-producer Dan The Automator mee aan dit album. 'When Your Heart Stops Beating' is een aangename verrassing geworden, maar nog geen muzikaal meesterwerk. Maar wat niet is kan nog komen.