Het wordt steeds duidelijker dat de Kaiser Chiefs een plek willen bemachtigen in het rijtje van grote Engelse bands. De band is aan een tweede ronde in zijn carrière begonnen.

Het is momenteel een komen en gaan van goede Britse muziek. Elke week is er wel een tijdschrift, website of krant die een band of artiest als de grote belofte voor de toekomst bestempeld. Ruim een jaar geleden was Kaiser Chiefs één van die namen. Het album 'Employment', met daarop een handvol goede singles, en de energieke liveshow zorgden ervoor dat de Chiefs binnen korte tijd Engeland en Europa veroverden.

De Nederlandse muziekliefhebber kreeg uitgebreid de kans om de band te zien spelen, want sinds hun podiumdebuut op London Calling vorig jaar speelde de band maar liefst zeven keer in ons land. Dat verschilde van kleinschalig opterden in een Rotterdamse telefoonwinkel tot aan de Amsterdamse Arena, waar men mocht openen voor U2.

Keerzijde

Het drukke schema had wel een keerzijde: als je de Kaiser Chiefs vaker dan één keer had gezien, begon het op te vallen dat de show steeds hetzelfde was. Goed, de band deed erg haar best en af en toe kwam er een nieuw liedje voorbij, maar toch verloor het allemaal een beetje zijn glans. Elke dag kaviaar eten gaat immers ook vervelen.

Gelukkig begon dit ook allemaal te dagen bij de band zelf, want de afgelopen maanden deed de men het erg rustig aan en besloten de Kaiser Chiefs zich op de toekomst te richten. In alle rust werkte men aan nieuw materiaal voor een tweede album.

Bij deze nieuwe, rustige strategie horen ook enkele kleinschalige concerten waarbij de nieuwe nummers worden uitgeprobeerd op het publiek. Zo kwam het dus dat de band eerder dit jaar nog in een uitverkochte Heineken Music Hall stond en nu koos voor de kleinere popzaaltjes Tivoli en de Melkweg.

Aanstekelijke rocksongs

The Pigeon Detectives mochten eerst nog de avond openen en dat deden ze zeer goed. De band wist het publiek (dat ongeveer voor de helft uit Britten bestond) meteen enthousiast te krijgen voor hun aanstekelijke rocksongs. Na dit energieke optreden was het wachten op de hoofdact, een wachten dat steeds vervelender werd vanwege het feit dat de pauzemuziek bestond uit vijftien jaar oude houseplaten, een dooddoener voor het zo goed begonnen feestje.

Toen de Kaiser Chiefs dan eindelijk het podium betraden was dit allemaal al weer snel vergeten. Onder begeleiding van bombastische rock en een dito lichtshow kwam de band op en zette een nieuw nummer in. Het was meteen duidelijk: de Kaiser Chiefs zijn aan een tweede ronde in hun carrière begonnen.

Eregalerij

Hits van het eerste album werden afgewisseld met nog onbekend werk en het viel op dat het allemaal niet voor elkaar onder deed. Alle nieuwe nummers klonken erg goed en de kans is daarom ook groot dat we deze terug gaan zien op een nieuw album dat in februari moet gaan verschijnen. Met deze vernieuwde show en fris nieuw werk lieten de Kaiser Chiefs zien dat ze absoluut geen tijdelijke hype zijn, maar overduidelijk gaan knokken voor een plaats in de eregalerij van grote Engelse bands.

Als voorschot werd onlangs hun hit "I Predict A Riot" tot één van de beste pubsongs aller tijden verkozen. In februari weten we meer, maar de show die de band in de Melkweg gaf, liet zien dat de kans best groot is dat de opzet van de Kaiser Chiefs zal slagen.