Dit jaar kun je onder andere van de volgende artiesten een verzamelalbum in je schoen of onder de kerstboom verwachten: Moby, George Michael, Jamiroquai, Depeche Mode, Mercury Rev.

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent voor de muziekindustrie een uitgelezen kans om nog even de verkoopcijfers op te krikken. De ideale manier daarvoor is een Greatest Hits-cd uitbrengen. Van een bekende artiest worden alle hits op een rij gezet en met eventueel wat leuke extras en een paar nieuwe nummers uitgebracht. Om door de bomen het bos weer te zien hebben we er een paar op een rijtje gezet:

Moby - Go- The Very Best Of Moby

Deze kale New Yorker begon ooit met het maken van opzwepende techno. Na het scoren van een handvol hitjes, kwam door een bijzonder verjaardagscadeau een succesvolle ommekeer in Moby's carrière. Een vriend gaf hem een cd-box van Alan Lomax. Deze man heeft in het midden van de vorige eeuw op een prachtige manier oude Amerikaanse volksliedjes vastgelegd voordat ze door de oprukkende popmuziek voorgoed verloren zouden gaan.

Deze muziek inspireerde Moby tot het maken van zijn hitalbum 'Play'. Dit album is met vijf bijdragen op de verzamelaar dan ook het meest vertegenwoordigd. De rest bestaat onder andere uit de twee oudjes 'Go' en 'Feeling So Real' en twee nummers waarvoor Moby samenwerkte met Debbie Harry en Mylene Farmer.

George Michael - Twentyfive

Onlangs was George Michael voor het eerst in zeer lange tijd weer in ons land voor een paar optredens. De release van deze verzamelaar past daar dus uitstekend bij. In 1998 bracht de platenmaatschappij ook al eens een overzicht van zijn werk uit, maar deze keer heeft men het heel slim aangepakt: er zijn namelijk ook enkele hits uit de Wham!-periode aan toegevoegd, waaronder de klassieker "Last Christmas". Dit maakt het overzicht van George Michael's werk nog indrukwekkender. Een leuk detail is dat de nummers per cd zijn onderverdeeld in ballads en het wat meer swingerder werk.

Jamiroquai - High Times Singles 1992-2006

In chronologische volgorde komen op deze plaat alle singles voorbij en dan is het goed te horen wat een uniek buitenbeentje Jamiroquai toch is. Toen in 1992 zijn eerste singles verschenen was Acidjazz een hippe muziekstroming en doken er overal bands op die op vernuftige wijze jazz vertaalden naar de dansvloer. Na een paar jaar echter was er van de Acidjazz weinig meer over en raakten bijna alle acts in de vergetelheid. Op Jamiroquai na.

Door niet alleen swingende muziek te maken, maar deze ook nog eens te verpakken als goede liedjes weet zijn muziek met gemak de tand des tijds te doorstaan zonder al te veel van stijl te veranderen. Voor de echte fan is er ook nog een gelimiteerde versie van het album met als bonus een cd vol met remixen.

Depeche Mode - The Best Of Volume 1

Met de titel geeft Depeche Mode aan nog lang niet klaar te zijn. Je kunt immers na een Volume 1 nog vele volgende delen verwachten. En waarom zou dat ook niet kunnen? De band is immers al meer dan 20 jaar een topact en weet nog steeds nieuw publiek voor zich te winnen. De 18 geselecteerde singles geven een goed overzicht van wat de band gedaan heeft, maar het mooiste van deze verzamelaar is de bijbehorende dvd. Daarop was plaats voor nog 5 extra hits en is van elke single de video te bekijken. De meeste hiervan zijn gemaakt door Anton Corbijn wiens unieke stijl perfect aansloot bij de muziek van Depeche Mode.

Mercury Rev - The Essential Mercury Rev Stillness Breathes 1991-2006

In vergelijking met bovenstaande artiesten is Mercury Rev een onbekende band. Juist hierom is deze verzamelaar een mooie introductie van deze eigenzinnige band. De psychedelische rock is goed te vergelijken met de iets bekendere Flaming Lips. In de loop der jaren ontwikkelde het geluid van de band zich langzaam in de richting van een stuk commerciëlere klinkende poprock.

Op deze verzamelaar is uit dat oeuvre een mooie evenwichtige selectie gemaakt dat de liefhebber van goede alternatieve muziek zeker zal aanspreken. Fans van Mercury Rev kunnen zich verlekkeren aan de meer dan interessante bonus-cd vol met obscure opnamen. Hiertussen staan opvallend veel covers van onder meer: David Bowie, James Brown en The Beatles.