Lupe Fiasco is de nieuwe rijzende hiphop-ster. De 25-jarige weet met zijn knappe debuut meteen een brug te slaan tussen mainstream en underground.

De combinatie van intelligente teksten en goede beats maakt Food & Liquor tot het beste rapalbum van 2006

De als Wasalu Muhammed Jaco geboren rapper groeide op in een vrome moslimfamilie in een van de slechtere buurten van Chicago. Door zijn geloof lukte het hem om niet in de valkuilen te trappen, waar helaas zo veel buurtgenoten wel aan ten onder gingen.

Hypocriet

Alleen de hiphop bleef lonken. De teksten botsten met zijn principes, maar de muziek deed hem iets. In het nummer "Hurt Me Soul" vertelt hij daar over: "I used to hate hiphop, because the women were degraded, but Too $hort made me laugh, like a hypocrite I played it". Vanaf dat moment ging het hard met de carrière van de rapper.

Jay-Z

Na een valse start met de groep 'Da Pak' bood Jay-Z hem een contract aan. Lupe weigerde dit omdat hij net zijn eigen label was begonnen, maar pakte het aanbod van Jay-Z om het album te produceren met beide handen aan. Na wat gastrolletjes op de albums van Kanye West en Fort Minor, kwam eerder dit jaar de eerste single "Kick Push", een waarin hij rapt over zijn liefde voor skateboarden.

Dat is al heel wat anders dan de teksten over vrouwen, auto's en geld die de rapwereld momenteel helaas te veel domineren. Daar doet deze rapper niet aan mee, hij rookt niet, drinkt niet, gaat niet uit en gaat zorgvuldig met vrouwen om.

Verlokkingen

Natuurlijk blijft er nog genoeg stof over om teksten over te schrijven: 'American Terrorist' gaat over de schaduwzijde van de Amerikaanse buitenland politiek door de ogen van een moslim De albumtitel is een verwijzing naar de verlokkingen die hij als gelovige iedere dag op straat moet doorstaan. In de buurt waar hij opgroeide stonden net zoveel slijters als kruideniers. Een hoop mensen in zijn omgeving grepen als ze in de put zaten daardoor te makkelijk naar de fles.

Ijzersterk

De ijzersterke productie onder leiding van Jay-Z zorgt voor de spreekwoordelijke slagroom op de cake. Naast Lupe's vaste muzikale kracht, Soundtrakk, krijgt hij hulp van The Neptunes, Mike Shinoda en Kanye West. Een nieuwe ster is geboren, van deze man gaan we hopelijk nog veel goeds horen.