Er zijn in het gigantische aanbod van post-punk albums natuurlijk nog steeds albums die er met kop en schouders uit steken. Het debuut 'Voices Of Animals And Men' van de tegenwoordig uit Oxford opererende The Young Knives is er zo één.

Een album dat je vanaf het eerste nummer volledig inpakt en niet meer loslaat. De ingrediënten zijn ook hier Gang Of Four en XTC maar worden zo aanstekelijk tot een eigen stijl verwerkt dat er geen ontkomen meer aan is. Het trio Henry Dartnall (zang/gitaar), Oliver Askew (drums), and Thomas Dartnall (bass) begon als band met het spelen van covers van Ned's Atomic Dustbin toen ze nog in Ashby-de-la-Zouche bij Leicester woonden.

Fijnzinnig

Een verhuizing naar Oxford in 2002 bracht de band in de belangstelling van het publiek, vooral nadat ze het Truck festival ter plekke hadden gespeeld. Het populaire platenlabel Shifty Disco tekende ze voor een eerste EP, die de fijnzinnige titel 'The Young Knives…Are Dead'meekreeg.

Visionair

Daarna sloeg de band flink aan het touren en speelde de afgelopen jaren tevens als voorprogramma voor bands als The Futureheads en Hot Hot Heat. Met een deal met Transgressive op zak, een platenlabel met een visionaire visie op de band, werd een nieuwe EP onder de titel 'Junky Music make My Heart Beat Faster' uitgebracht. Waarop een nieuwe EP 'The Decision', geproduceerd door Gang Of Four voorman Andy Gill al snel volgde.

Na het vele touren ging de band tenslotte aan de slag om songs op te nemen voor een debuut album. De eerste signalen, de singles 'Here Comes The Rumour Mill' en 'She's Attracted To' werden in Engeland gelijk grote hits.

Prettig

Dat ging nog grotendeels aan onze Nederlandse oren voorbij maar met hun debuut album 'Voices Of Animals And Men' kunnen wij nu ook optimaal met de band kennis maken. En dat is een bijzonder prettige ervaring.

Herkenbaar

Natuurlijk zijn de eerder genoemde referenties (Gang Of Four en XTC) herkenbaar binnen het band geluid maar de band biedt zoveel meer. Songs met volledig verrassende breaks, luister maar eens naar het openingsnummer 'Part Timer'. Of het volkomen weirde 'Half Timer'. Waarna de geweldige single 'She's Attracted To' klinkt als een absolute Britse klassieker.

Meedogenloos

Kaal en meedogenloos gespeeld en opgenomen met een bijzonder pakkend en niet uit je hoofd te rossen refrein. Juist dat kale, in your face, geluid maakt voor mij The Young Knives zo goed.