Gilles Peterson en Patrick Forge waren de initiators van een van de meest legendarische zondagmiddag shows die Londen ooit gekend heeft.

Van eind jaren '80 tot halverwege de jaren '90 brachten zij met heel veel succes een mix van jazz, soul, rhythm & blues, acid jazz en latin. Zowel van achter de decks als met live bands. Het Talkin Loud label werd er geboren en artiesten als Incognito, Soul II Soul, Young Disciples en James Taylor Quartet die hier optraden veroverden nadien de gehele wereld.

De plek waar de zondagmiddag feesten, van de lunch tot pak weg half zeven, werden gehouden was de voorheen vooral van rock bekende club Dingwalls in de Londense wijk Camden. Na een rustige eerste periode kwam er door de andersoortige muziek die er door Peterson en Forge gedraaid werd al snel een word to mouth op gang die leidde tot grote rijen voor de deur.

Enerverend

En met de enerverende acid jazz golf die Engeland eind jaren 80 begin 90 overspoelde was er toen geen houden meer aan. Maar wat wil je ook als je artiesten als Roy Ayers en The JB's op een zondagmiddag kan zien spelen. Of Brand New Heavies, Incognito, Young Disciples, Galliano of de James Taylor Quartet.

Legendarisch

Als daarnaast de DJs dan ook nog eens de juiste classics draaien wilde je dat niet missen natuurlijk. De middagen gingen ooit met een legendarisch feest, waarbij Incognito met Jocelyn Brown met 'Always There' het dak er af bliezen en 'Family Affair' de echt allerlaatste track was helaas ter ziele. Maar onder de titel 'Sunday Afternoons At Dingwalls,classic moves and grooves from the legendary club' ligt er nu een fijn dubbel album in de shops. Van Janet Lawson, Weekend tot Bobby Montes en van Pharao Sanders, Tribe Called Quest tot Jean Luc Ponty en Soul II Soul, hoeveel meer goede muziek kun je bij elkaar verzamelen? De mooist denkbare herinnering aan een legendarische zondagmiddag.