Na al jarenlang bewondering voor elkaar te hebben uitgesproken komen de twee muzieklegendes nu eindelijk met een gezamenlijk album. Zo veel muzikale ervaring moet wel een goede plaat opleveren.

De meeste nummers op het album zijn van de hand van Cale, voor wie dit pas zijn 13e album is terwijl hij al zo'n 40 jaar meedraait als artiest, maar het misschien wel beste nummer van de plaat is geschreven door John Mayer. Mayer bewijst hiermee maar weer eens dat ook de huidige generatie muzikanten in staat is om tijdloze muziek te maken. Zijn compositie "Hard To Thrill" klinkt als een jarenoude blues.

Liefhebbers van Cale en Clapton doen er goed aan om deze man in de gaten te houden. Luister bijvoorbeeld maar eens naar zijn onlangs verschenen album "Continuum".

Orgelpartij

Terug naar The Road To Escondido waar er nog een andere gast met een glansrol opduikt: Billy Preston. De eerder dit jaar overleden toetsenist geeft met zijn subtiele orgelpartijen vrijwel ieder nummer een lekker vet blues-sausje mee.

IJzersterk

Andere gasten op het album zijn oa Taj Mahal en Albert Lee, maar de hoofdrol is voor Cale en Clapton. Op The Road To Escondido is duidelijk te horen dat de heren elkaar perfect kunnen aanvullen en zelfs versterken. Cale zorgt voor de ijzersterke composities en Clapton weet deze om te zetten in lekkere muziek.

Gitaarsolo's

Het enige minpuntje is dat Clapton zich nergens echt laat gaan. Zijn gitaarsolo's klinken allemaal zoals we ze al jaren kennen. Of misschien is het wel zo dat de luisteraar wel gewend is geraakt aan de kwaliteit van zijn gitaarspel, want slecht is het natuurlijk nergens.

Kwaliteitsmuziek

De twee oude rotten hebben samen een plaat gemaakt die waar vele generaties muziekliefhebbers van zullen genieten. Dit soort kwaliteitsmuziek kan met gemak nog jaren mee en is een zeer waardevolle aanvulling aan de toch al niet beroerde catalogus van beide heren.