De broertjes Tim en Neil Finn zijn de ongekroonde Nieuw-Zeelandse koningen van de pop. Eerst samen in het legendarische Split Enz gedurende de jaren 70 en 80 en daarna samen naar de top met Neils band Crowded House.

Ook samen onder de naam Finn en solo maakten de mannen, over de jaren heen grote indruk. Met 'Imaginary Kingdom' maakt Tim zijn mooiste album tot nu toe.

Het is grappig om te weten dat Tim en Neil Finn altijd de Lennon/McCartney uit Nieuw Zeeland werden genoemd. Waarbij Tim dan de Lennon was en Neil de McCartney. Het klopt dat bij Tim de nadruk lag op de wat zwaarder aangezette pianoballade maar hij kon net zo gemakkelijk een songs als 'Friction Too Much Fiction', zijn grote solo hit uit de jaren 80, schrijven.

Samenwerking

Beiden hebben dus eigenlijk afzonderlijk een Lennon en McCartney kant van songs schrijven. Een zeer bijzonder gave die bij beiden ook nog eens wordt omgezet naar briljante songs en gevarieerde albums. Na hun succesvolle samenwerking in Split Enz en Crowded House hebben ze onder de naam Finn ondertussen ook alweer twee prima albums uitgebracht.

Na vijf jaar geen solo album meer uitgebracht te hebben (zijn laatste album 'Feeding The Gods' komt uit 2001) keert Tim terug met 'Imaginary Kingdom', en om gelijk maar duidelijk te zijn: het is een uitstekend album geworden met de allerbeste liedjes die hij in jaren schreef.

Sfeervol

We kenden het fraaie 'Winter Light' al van de soundtrack van de film 'The Chronicles Of Nardia'. Het is zo'n typische Tim piano ballade die door de sfeervol gearrangeerde strijkers tot grote hoogte stijgt. Ook 'Astounding Moon'(wat een ongelooflijke hit!) en 'Salt To The Sea' zijn op een soortgelijke manier ijzersterk.

Daar tegenover staan dan weer uptempo songs als de single 'Couldn't Be Done', 'Still the Song' (alweer zo'n perfecte radiohit) en 'Horizon', die met lekker veel vaart en power worden gespeeld. Tims stem is in topvorm, de band goed op dreef en alle liedjes sluiten perfect op elkaar aan. Een garantie voor een klein meesterwerk dus. (Capitol/EMI)