Al bij de eerste tonen van Where The Wild Things Are weet je dat er iets bijzonders gaat gebeuren, de blazers en de drums stuwen elkaar naar een climax als in de soundtrack van een spannende film. Laat de actie maar komen.

C-Mon & Kypski, achter deze twee opvallende namen gaan twee hiphopliefhebbers uit Utrecht schuil, maar het is ook de naam van hun band die nog twee extra leden telt. Duidelijk geïnspireerd door DJ Shadow gebruikt de groep de meest uiteenlopende genres voor hun muziek, maar zorgt men er wel voor dat hiphop de basis blijft. Al vanaf 2001 brengt de groep hun muziek uit, maar nu, vijf jaar later, lijkt alles op zijn plaats te vallen.

Where The Wild Things Are is een zeer diverse en volwassen plaat geworden. Het is duidelijk te horen dat de beats en scratches niet meer de boventoon voeren, maar dat C-Mon & Kypski echte liedjes als uitgangsbasis hebben genomen. In een recent interview verwoordden ze dit zelf als het inruilen van DJ Shadow voor de Gorillaz.

Wegdek

De nieuwe plaat is grotendeels ontstaan tijdens een reis die de band maakte door Marokko. Deze reis is subtiel verwerkt in de nummers op het album. Met de huidige single "Bumpy Road" uit zich dat in een vrolijk liedje over het slechte wegdek aldaar, maar in "Chocolat" horen we echt traditionele Marokkaanse muziek voorbijkomen. De diversiteit op de plaat word ook nog eens versterkt door een handvol gasten die op het album meedoet, dat gaat van raplegende Sadat X, via gitaarband Voicst naar de Amsterdam Klezmer Band.

Het dus duidelijk dat men geen last heeft van een hokjesgeest. Het is alleen de vraag hoeveel de luisteraar allemaal aankan. Gelukkig valt dit alle erg mee, nergens ontaardt de plaat in gekkigheid of te ver gezocht experiment. Het had allemaal zelfs wel wat spannender gemogen, want na de ijzersterke opening is na 7 nummers de koek wel een beetje op. Niet dat er iets mis is met de resterende tracks, maar nergens is het meer zo overrompelend als aan het begin van het album. (Penoze Records)