Welkom in de wereld van Lambchop waar niets is wat het lijkt. Als je frontman Kurt Wagner zo voor je ziet met zijn geruite overhemd en pet van de plaatselijke paardenfokker en daarbij het feit optelt dat hij Nashville, Tenessee komt, is de link met country onvermijdelijk, maar er zijn volgens Wagner meer verschillen dan overeenkomsten tussen het genre en zijn muziek.

"Ik ben met country opgegroeid en daardoor is het een groot deel uit gaan maken van mijn culturele bagage, maar country is veel meer dan de vooroordelen die jullie waarschijnlijk hier in Nederland hebben over deze muziek. Je kunt het het best vergelijken met het feit dat een hoop Amerikanen denken dat Nederlanders allemaal op klompen lopen en in molens wonen. Nou, ik ben nu al een paar keer hier geweest en ik heb nog nooit iemand met klompen aan gezien."

Dromerig

De muziek die hij maakt is inderdaad niet echt als country te benoemen. Lambchop maakt dromerige muziek, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor het half praten en half zingen van Wagner. Als achtergrondmuziek kabbelt het lekker voort, maar wie er goed voor gaat zitten, raakt betoverd in de fantasiewereld van Lambchop waar zelfs een voorgelezen advertentierubriek boeiend is om naar te luisteren.

Kurt Wagner ziet er op de vroege morgen nog een beetje slaperig uit, maar achter de glazen van zijn grote bril is de vrolijke twinkeling in zijn ogen duidelijk te zien. Hij excuseert zich voor het feit dat hij nog niet helemaal wakker is en het heel diepzinnig over zijn muziek praten waarschijnlijk wel moeite zal kosten. Wagner houdt er namelijk van om voor de makkelijke weg te kiezen als het over andere zaken dan muziek maken gaat.

Verzamelaar

Als voorbeeld legt hij uit hoe het komt dat het dit jaar verschenen verzamelalbum de zelfde titel draagt als een nummer op de reguliere plaat die daarna pas verscheen. "Mijn platenmaatschappij belde me omdat ze een naam voor die verzamelaar nodig hadden, het eerste wat in me opkwam was het nummer dat ik net daarvoor had geschreven. Het is misschien onlogisch om die twee titels zo naast elkaar te gebruiken, maar ik houd er wel van om voor wat verwarring te zorgen. Zo heb ik mijn eerste album twee verschillende titels geven, zonder te verklaren wat de bedoeling daarvan was en om eerlijk te zijn weet ik die nu zelf ook niet meer".

Spraakwaterval

Wagner begint duidelijk wakker te worden en al snel ontpopt hij zich als een spraakwaterval die de ene na de andere anekdote over zijn muzikale carrière uit zijn mouw schudt. De hoogste tijd om hem eens te vragen over hoe het nu precies zit met Lambchop. Is hij dat nu alleen of is het een grotere groep mensen, want op ieder album is de samenstelling van Lambchop weer totaal anders. Als antwoord geeft Wagner dat hij in zijn eentje de spil van de band vormt en de overige bandleden sterk kunnen wisselen.

Gezinsleven

"Een aantal bevriende muzikanten heeft een gewone baan en een gezinsleven, ik kan dan niet van ze eisen dat ze meegaan op tournee, maar als ze een middagje mee willen spelen tijdens de albumopnames zijn ze meer dan welkom. Ik heb zelf de voorkeur voor een zo groot mogelijke band. Tijdens de komende tour hoop ik met 18 muzikanten op te gaan treden, maar dat kan er altijd eentje meer of minder worden".

Lambchop speelt aanstaande zondagmiddag, 5 november, in Paradiso, Amsterdam.