ROTTERDAM - De Britse zanger George Michael besteeg woensdag na achttien jaar weer het podium in Nederland. Hij is voor drie concerten in Ahoy' Rotterdam. In 1988 gaf hij vier uitverkochte optredens in dezelfde poptempel.

Bekijk video

Tijdens de 25 Live Tour speelt George Michael zijn grootste hits. Daarbij vergeet hij een aantal classics uit zijn Wham!-periode niet. Het publiek in Rotterdam maakte het woensdag niet uit. Alle nummers werden uit volle borst mee gezongen. Dit leverde hen tijdens de toegift een compliment op van de Brit.

De charismatische George Michael wisselde swingende met rustige nummers af. De entertainer wist na al die jaren opnieuw de zaal met zich mee te krijgen. Hij genoot duidelijk van het optreden en wist dit over te brengen op het publiek.

Gillen

Opvallend was dat na de eerste twee nummers fans voor de dranghekken bij het podium mochten. Vooral begin dertigers, mannen en vrouwen, drongen zich gillend naar voren. Ook sympathiek was dat de zanger op het einde van de show iedere medewerker - van achtergrondzangeres tot decorbouwer - in een aftiteling op het gigantische beeldscherm met meer dan 150.000 lampjes, bedankte.

Halverwege het optreden maakte de popster een politiek statement. Uit het podium verrees tijdens 'Shoot the Dog' een reusachtige George Bush die in zijn kruis werd gepakt door een bulldog die een Britse vlag aanhad. Een cartoon op de achtergrond toonde dat hij premier Tony Blair het schoothondje van Amerika vindt.

Wham!

De tour van Michael is een verwijzing naar de 25-jarige carrière van de 42-jarige popster. Hij richtte in 1982 met zijn jeugdvriend Andrew Ridgeley de groep Wham! op. Het duo stond jarenlang non-stop in de hitlijsten met hits als 'Club Tropicana' en 'Wake Me Up Before You Go Go'.

In 1987 bracht George Michael zijn eerste solo-album 'Faith' uit. Hij maakte hits als 'Father Figure', 'One More Try', 'Freedom 90', en het duet met Elton John 'Don't Let the Sun Go Down on Me'. Het meeste recente werk van George Michael, 'Patience', dateert van 2004.

Ter ere van de tournee wordt dit najaar nog een Greatest Hits-album uitgebracht. Ook komt binnenkort de biografische documentaire 'A Different Story' over het leven Yorgos Kyriatou Panayioutou, zoals hij eigenlijk heet, uit.